2023 finantsturgudel: ootamatult hea aasta

Järva Teataja
Copy
Venemaale kaasa võetud eurod tõid mehele süüdimõistmise rahvusvahelise sanktsiooni rikkumises.
Venemaale kaasa võetud eurod tõid mehele süüdimõistmise rahvusvahelise sanktsiooni rikkumises. Foto: Arvo Meeks

Seda, millised märksõnad jäävad iseloomustama 2023. aastat finantsturgudel ja missugused trendid tõotavad jätkuda ka uuel aastaringil, räägib lahti Luminori privaatpanganduse varahaldur Kalle Kose.

Vaatamata suurtele meeleolukõikumistele, võib Kalle Kose sõnul 2023. aastat pidada turgudel võrdlemisi heade tulemustega aastaks. Kui veel mõni aeg tagasi võinuks seda öelda vaid aktsiaturgude kohta, siis alates novembri algusest on positiivsed uudised võimalike intressilangetuste kohta toetanud ka võlakirjaturge ning toonud kaasa loodetud taastumise. „Tänaseks on nii konservatiivne kui ka aktsiainvestor aasta kokkuvõttes päris heas seisus ja jääb üle loota, et võlakirjad on taastanud oma täieõigusliku riskivähendamise instrumendi staatuse,” ütles Kose.

Lõppev aastaring algas aga kartusega, et USA majandus liigub agressiivse intresside tõusu tõttu paratamatu languse suunas. „Kui ajalooliselt on Föderaalreservi intresside tõstmistsüklile pea alati järgnenud USAs majanduslangus, siis kolmanda kvartali 4,9-protsendiline majanduskasv tõendab, et vähemalt praegu on asi langusest veel kaugel. Kuigi on veel vara hõisata, siis tänaseks on tekkinud usk, et USA majandus läbida pehme maandumise,” rääkis Kose.

Sellel, miks kõrged intressid pole USA majandust seekord langusesse pööranud, on Kose sõnul erinevaid üksteist mõjutavaid põhjuseid. „Paljudel eraisikutel on eelnenud nullintresside perioodil õnnestunud eluasemelaenud fikseerida väga madala intressiga – vaid 11% USA eluasemelaenudest on ujuva intressiga,” tõi ta välja. Samuti oskasid madalate intresside perioodi targalt ära kasutada ettevõtted, kes emiteerisid võlakirju pikemaks perioodiks.

Lõppevat aastat jääb iseloomustama ka tehnoloogiavaimustus, mille heaks tõestuseks on USA kõige edukamate tehnoloogiaettevõtete aktsiate suur ralli. „Optimismiks annab kindlasti põhjust tehisintellekti ehk AI tulek, mis teatud ettevõtete, eesotsas graafikakaarte tootva Nvidia, käivet ja kasuminumbreid on kõvasti tõstnud,“ rääkis Kose. „On väga võimalik, et just AI aitab tõsta majanduste tootlikkust ning lahti rabeleda nii USA kui ka teiste arenenud riikide majanduste stagneerumisest.“

Kose märkis, et kui USA suudab majanduse raske maandumise ära hoida, annab see aktsiaturgudele hea võimaluse tõusu jätkata. „Kui aga läheb teisiti, on peamine küsimus aga selles, kui mõõdukaks või lühiajaliseks potentsiaalne majanduslangus jääb. Kui näeme vaid paari kvartali jooksul mõõdukalt negatiivseid kasvunumbreid, ei ole põhjust oodata pikka aega vältavat karuturgu. Pigem näevad investorid sel juhul juba eesootavat uut kasvutsüklit ning atraktiivsete ostukohtade ootajatele ei pruugi loodetud soodusmüük kauaks kestma jääda,” selgitas ekspert.

Kose hinnangul saab AI olema oluline märksõna finantsturgudel ka 2024. aastal. „Siiski tuleb meeles pidada, et turgudel on komme üle reageerida ning latt tõsteti lõppeval aasta väga kõrgele – teisisõnu on suured ootused juba hinnatasemetes kajastumas,“ ütles Kose, lisades, et AI vaimustuse püsimiseks ning tehnoloogiaaktsiate jätkuva juhtrolli õigustamiseks peaksid investorid saama täiendavat kindlust, et ulatuslike arenduskulude järgselt on tehisintellekt peagi ka ettevõtete kasumireale oodatud lisa toomas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles