Läänemets: Eestil oleks keeruline Ukraina abipalvest keelduda

BNS
Copy
Lauri Läänemets (SDE).
Lauri Läänemets (SDE). Foto: Mihkel Maripuu

Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul oleks Eestil keeruline Ukrainale ära öelda, kui Ukraina peaks paluma Eestilt siin elavate ukrainlaste mobiliseerimisel abi, sest see oleks sõjas olevale riigile selja keeramine.

"Pühade eel tõusis ajakirjanduses küsimus, kuidas käituks Eesti olukorras, kui Ukraina otsustaks mobiliseerida rindele ka neid mehi, kes tänaseks on sõja eest mujale, sealhulgas Eestisse põgenenud. Kahetsusväärselt on sõnumid pisut moondunud ning tekitanud seega muret paljudes eesti inimestes – loomulikult eeskätt siin elavates Ukraina sõjapõgenikes ja ukrainlaste kogukonnas laiemalt. Inimlikult igati mõistetav, mistõttu on oluline üheselt rõhutada: kindlasti pole minu kui siseministri ega Eesti riigi eesmärk siin elavaid mobilisatsiooniealisi Ukraina mehi ise hakata rindele ajama," kirjutas Läänemets sotsiaalmeedias.

Ta rõhutas, et Eesti kindlasti kuidagi ei otsusta selle üle, keda, millal või kas üldse Ukraina otsustab mobiliseerida. "Ühtpidi on ukrainlased meie majandusele täna suureks toeks, olukorras kus töökäsi olulisel hulgal vähemaks on jäänud. Paljud käivad tööl, kasvatavad perekonda ning ehk aitavad rahaliselt oma lähedastel Ukrainas paremini toime tulla. Samas tõsiasi on see, et need inimesed on vaatamata Eestilt saadud kaitsele endiselt Ukraina kodanikud. See tähendab, et kui Ukraina riik otsustaks neid mobilisatsiooni korras tagasi kutsuda, tuleb meil jagada Ukraina riigiga infot inimeste kohta, kes meil siin on," leidis Läänemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles