ATVde buum: Velt müüs kuuga miljoni eest tehnikat

Järva Teataja
Copy
ATV. Foto on illustreeriv.
ATV. Foto on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

Eesti suurima mototehnikamüüja Velt Motocenteri omaniku Hanno Velti sõnul läks novembris esimese suurema lumega lahti ATV-de ja lumesahkade buum ning kuuga osteti neid miljoni euro eest.

Hanno Velti sõnul ATVde müük eelmise aastaga võrreldes üldiselt langenud pole. „Kui suvel hakati automaksust rääkima, siis mõjutas see hobitehnika ostmist, aga ATV on peamiselt tarbesõiduk ja nende müük on mullusega samal tasemel. Tänavu on ametliku statistika kohaselt võetud 11 kuuga Eestis arvele 1184 uut ATV-d, mis on 11% vähem kui mullu samal ajal, kuid tegelikult müüakse neid märksa enam. Inimesed jätavad ATVd automaksu ootuses lihtsalt arvele võtmata, sest koduaias lume lükkamiseks ja oma põllul sõitmiseks see vajalik pole. Oleme ise tänavu juba üle 700 ATV müünud,“ ütles Velt.

„Novembri keskel tekkis aga tõeline buum – ühe kuuga osteti miljoni euro eest ATVsid ja Eestis toodetud Iron Balticu lumesahkasid. Kui korraga sadas maha paks lumi, siis läks järgmise nelja päeva jooksul poole miljoni eest tehnikat. Terve ladu osteti reaalselt tühjaks ja tuli isegi väike tarneauk. Osadest mudelitest ja värvidest on praegugi puudus, kuid kuuga saab see lahendatud,“ rääkis Velt.

„Tavaliselt ostetaksegi kõige rohkem ATV-sid novembris, detsembris ja jaanuaris, aga nii suurt nõudlust ei osanud keegi ette prognoosida. Kogu turul on praegu ATV-de ning eriti lumesahkade puudus ja oma osa on siin kindlasti ka uuest aastast tõusval käibemaksul. Tellisime ise suure koguse sahkasid ja tehnikat juba jaanipäeval lattu ette ja see päästis, et kedagi ära saatma ei pidanud,“ lisas Velt.

„Tänavu on kallimate Eestis müüdavate Jaapani ATVde hinnad tõusnud, kuid soodsamate, näiteks CFMOTO ja Odese puhul jäänud viimased kaks aastat samale tasemele. Peale käibemaksu pole tõenäoliselt plaanis hinda ka järgmisel aastal tõsta,“ kommenteeris Velt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles