Saarmas –2024. aasta loom

Ingmar Muusikus
, loodusfotograaf
Copy
Saarmas.
Saarmas. Foto: Ingmar Muusikus

Juba kaksteist aastat on Eesti loodusühendused aasta looma valinud, seekord osutus väljavalituks saarmas. Kui lendoravat, 2023. aasta looma, on kohanud vähesed, sest ta elutseb vähesel määral üksnes Alutaguse metsades, siis kolmanda kategooria kaitsealune liik saarmas toimetab paljudel veekogudel üle Eesti. Valvsa ja ettevaatliku, samas mängulise loomuga saarmaga silmast silma kohtumiseks peab olema natuke õnne ja teadmisi tema elutegevusest.

Kui jõed jäätuvad, käin lahvandustel, kärestikel ja veskipaisude all saarmaid otsimas. Poolveeline kiskja vajab lahtist vett. Saarmas on erakordselt vilgas ja liikuv loom, kes vee all jahti pidades suudab kalu tabada. Sobivad nii suured kui ka väikesed kalad. Olen pildistanud saarmat vintsutamas suurt mõõduhaugi, aga ka peenikest ojasilmu. Särjed, ahvenad, kogred­, forellid ja teised liigid on tema tavapärane toidulaud.

Veekogude põhjamudas talvituvad rohukonnad kuuluvad talvisesse menüüsse. Leidnud uneuimaste konnade magala, jääb saarmas sinna pikemalt paigale, tassib põhjast konni ja krõmpsutab neid süüa seni, (juuresoleval fotol ta seda teebki) kuni konnad on otsas. Konnajaht saab valdavaks jälle kevadisel kudeajal, mil kahepaiksed on suurel hulgal lompidesse kokku tulnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles