Jõulupuud lõpetavad lõkkes või kitsede toidulaual

Järva Teataja
Copy
Kui paljudele meist pole veel meeldegi tulnud, et jõulud lähenemas, siis jõulupuude kasvatajatel on käes aasta kiirem aeg, mil kuusepõllul saaki koristatakse.
Kui paljudele meist pole veel meeldegi tulnud, et jõulud lähenemas, siis jõulupuude kasvatajatel on käes aasta kiirem aeg, mil kuusepõllul saaki koristatakse. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees

Aasta esimese nädala lõpuks jõuab kätte hetk, mil vanarahva kombe järgi tuleb jõuluajaga hüvasti jätta ja tube ehtinud kuusepuud välja viia. Tavapäraselt kogutakse linnades, külades ja alevites okaspuud kokku, et neist siis lõke teha ja aasta pimedaim aeg lõppenuks kuulutada. Mõnes omavalitsuses toimitakse samal moel ka tänavu, aga teises soovitatakse inimestel kuused jäätmejaama viia.

Neil, kel kodus on küttekolle, on jõulukuusest vabaneda lihtne. Lihtsalt prügikonteineri kõrvale jäetud või konteine­risse pandud kuuski jäätmevedaja paraku ära ei vii. Jõulukuuski ei tohi panna prügikasti ei tervelt ega tükeldatult. Kuuskede jätmine prügikonteineri kõrvale ja nende äravedu tuleb jäätme­vedajaga kokku leppida.

Samuti ei tohi äravisatud jõulukuusk olla pakitud kilesse, selle küljes ei tohi olla ehteid, plastikut, riiet või muud materjali. Plastikkuuskedega on asjalood teisiti. Kunstkuused ja ehted võib viia näiteks taaskasutuskauplusse, kust see rändab uutele omanikele rõõmu valmistama. Kunstpuu võib panna ka segaolmejäätmete mahutisse, jõulutuled kuuluvad aga elektrijäätmete hulka ja need tuleb viia jäätmejaama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles