Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Paide ettevõtja ja endine linnajuht Janno Lehemets jälgib poliitikat tavakodanikuna uudiseid lugedes ja vaadates. Oma poliitikukarjäärile vaatab ta tagasi mõistvalt ega kahetse sellele kulunud rohkem kui kümmet aastat, kuid sellesse naasta ei plaani. Äritegevuses kunagi ette tulnud ebaõnnestumisi võtab Lehemets väärtusliku õppetunnina. Sõbraga kahasse asutatud ettevõte Mevara Grupi osaühing tegeleb enam kui miljon eurot hõlmava kinnisvaraprojektiga, mille tulemusel on Paidesse valmimas 21 korteriga üürimaja.

* Uue aasta esimene suurem tunnustuspidu, Järvamaa spordigala, oli reede õhtul Koeru kultuurimajas, kus pärjati vääriliselt eelmise aasta tublimaid spordi­inimesi.

* Reedel teatasid Keskerakonda kuuluvad riigikogu liikmed Tanel Kiik, Jaak Aab, Ester Karuse, Andre Hanimägi, Enn Eesmaa ja Kersti Sarapuu, et astusid erakonnast välja. Neist esimesed neli teatasid ka oma liitumisest Sotsiaaldemokraatliku erakonnaga. Sarapuu jätkab tööd riigikogus parteituna. Koos temaga plaanib parteist lahkuda ka mitu teist Järvamaa poliitikut. «Jah, täna kell 9.36 lõppes minu 2002. aastal alanud poliitikutee Eesti Keskerakonnas,» teatas Sarapuu eile ennelõunal Järva Teatajale. Sarapuu toonitas, et selle aja jooksul on ta olnud 22 aastat Järvamaa piirkonna esimees. «Moodustasime tugeva sõpruskonna ning meie tegevuse tulemusena saime juhtida Järvamaa ja Paide elu tulemuslikult. Olin tänu sellele aastatel 2005–2011 Paide linnapea, aastaid Paide linnavolikogu esimees ja liige,» lausus ta.

* Türilased ehk mäletavad aega, mil talvel pidi kehalise kasvatuse tundi minema suusapaari ja -keppidega, mis kooli viimise ajaks pidid olema kõvasti kokku seotud. Kõige otsa tuli siduda selleks puhuks õmmeldud riidekott, aga asja ajas ära ka kilekott. Ega see suusaotsi oluliselt kaitsnud, ent kui reeglid olid sellised, tuli neid täita. Suusatunnid kas meeldisid või ei meeldinud. Enamasti ei meeldinud, sest kohmakad puusuusad olid rasked ja kogusid põhja alla lumeklompe, mis takistasid kulgemist Detsembrist on Türi muuseumis avatud näitus neist esemetest, millega türilased enne lumelaudade ja lumerõngaste võidukäiku siinmail talverõõme nautisid. Suusad ja uisud polnud siis midagi kohustuslikku, mida ainult kehalise tunniks kaasa võtta, vaid tihtipeale olid need ka igapäevakasutuses, et punktist a punkti b liikuda. Kelkudega sai näiteks puid või veeämbreid vedada.

* Jaanuaris ja veebruaris algavad järvalaste seas menukaks kujunenud ÖÖÖÖkohvikute kolmapäevad, mis seekord ei jää üksnes Paide-keskseks, vaid lähevad söömaaegu ja meelelahutust pakkudes mööda maakonda rändama. Kohvikute idee algataja Kristina Gudinas sõnas, et põhjus, miks taas rahvas õhtustele söömaaegadele kutsuda, on lihtne. «Jaanuar ja veebruar on toitlustusettevõtetes tavaliselt üsna vaikne, seetõttu püüame rahva väljas söömas käimist veidi elavdada,» lausus ta.

* Aasta esimese nädala lõpuks jõuab kätte hetk, mil vanarahva kombe järgi tuleb jõuluajaga hüvasti jätta ja tube ehtinud kuusepuud välja viia. Tavapäraselt kogutakse linnades, külades ja alevites okaspuud kokku, et neist siis lõke teha ja aasta pimedaim aeg lõppenuks kuulutada. Mõnes omavalitsuses toimitakse samal moel ka tänavu, aga teises soovitatakse inimestel kuused jäätmejaama viia.

Märksõnad

Tagasi üles