Tammsaare rahvamatk tuleb iga ilmaga

Järva Teataja
Copy
Tammsaare rahvamatk Järva-Madiselt Vargamäele.
Tammsaare rahvamatk Järva-Madiselt Vargamäele. Foto: Dmitri Kotjuh

29. jaanuarist 3. veebruarini toimub Järva vallas kolmas eesti kirjanduse pidunädal, kuid laupäeval, 3. veebruaril saab stardi pidunädala kõige pikema ajalooga ettevõtmine – 44. A.H.Tammsaare rahvamatk.

435 oli eelmise matka osalejate number, kuigi osalejaid võis olla rohkemgi, sest erineval ajal rajale tuisanud ei pruukinud end kirja panna. Sel aastal on korraldajate soov ajakavast kinni pidada.

Wallamaja uksed Järva-Madisel avatakse kell 10. Auto saab parkida kas Wallamaja juurde põllule (mitte tee äärde) või ka Alpu – sealt toovad bussid kell 10.15 matkajad Järva-Madisele.

Muusika pannakse mürtsuma, Järva-Madise Wallamaja ees on kell 10 – 11 taluturg, maja sees matkale kirjapanek, mis kestab samuti kella 11ni. Korraldajate soovitus on, et suurema seltskonnaga matkale tulijad võtaksid kaasa registreemislehe – siis saab kiiremini. Ka tuleb kõigil matkalistel sel aastal maksta osalustasu 5 eurot, mille eest saab Vargamäel suppi ja teed ning osaleda auhindade loosimisel. Suppi pakuvad sel aasta Järva Teenuse kokad.

Kell 10.45 algab maja ees Hundu võimlemine, sest soojendus kulub matkama minnes marjaks ära. Kell 10.50 on matka pidulik avamine ja kohe seejärel asetatakse A.H.Tammsaare ausambale lilled ja küünlad – 30. jaanuaril on Anton Hanseni sünniaastapäev.

Täpselt kell 11 annavad Järva-Madise kiriku kellad märku – nüüd rajale!

Võimalusi matkaradu valida on kaks – kas mööda lühemat, kuid raskemat rabarada otse üle Kodru (4,5 km), või mööda maanteed (6 km). Matka korraldustoimkonna liige Egart Kaarlep seisab hea selle eest, et rada üle raba oleks sisse käidud. Ise läheb ta rajale kõige viimasena. Rabarada saab ka kirjanduslikud viidad. Kuigi külmakraade on olnud kõvasti, võib lume alla olla vesine. Seepärast soovitavad korraldajad neil, kes tulevad matkama koos laste ja kelkudega siiski mööda maanteed kõndida.

Maanteel avab paar tegevuspunkti RMK, nende eest seisab hea Tiina Paltser Simisalu loodusmajast, kes lubas jagada ka matkajatele teadmisi loodusest ja loomadest.

Et liiklust maanteel matka ajaks kinni ei panda, soovitavad korraldajad matkale selga panna erksad rõiva ja mis kõige tähtsam – kõndida vasakul pool teed.

Mõlemad matkaseltskonnad lõpetavad teekonna kirjaniku sünnikodus Tammsaare-Põhja talus. Kel supitalong taskus, saab einestama minna. Sel aastal on aga uus see, et korraldajad paluvad matkajatel oma supikausi, lusika ja tassi kaasa võtta – Järva vald on roheline!

Vargamäel loosib päeva juht Urmo Kütismaa koos Hunduga ka osalejate vahel vahvaid auhindu.

Ega päev sellega veel otsa lõpe – kirjanduspidu läheb edasi! Bussid viivad Vargamäelt otse Albu rahvamaja juurde, kus on juba avatud Kirjanduslik Oaas koos kõneluste, esinejate, kohviku ja väikeste raamatupoodidega. Päeva lõpetab Lonitseera kontsert.

Kel auto Järva-Madisel, saab bussiga ka sinna.

Igal juhul kinnitas matka korraldaja, Põhja-Järva kultuurikeskuse juht Triin Väin, et matk tuleb iga ilmaga – tulge teie ka!

Jälgige eesti kirjanduse pidunädala tegemisi kirjanduspidu.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles