Algab kandideerimine Arvo Pärdi Keskuse residendistipendiumile

Järva Teataja
Copy
Arvo Pärt Laulasmaal Arvo Pärdi keskuses õnnitlusi vastu võtmas.
Arvo Pärt Laulasmaal Arvo Pärdi keskuses õnnitlusi vastu võtmas. Foto: Kuvatõmmis

Arvo Pärdi Keskus annab sel aastal välja kaks residendistipendiumit, et pakkuda kunstnikele võimalust pühenduda Arvo Pärdi Keskuses oma loomingule.

Tänavu on üks stipendium ette nähtud muusikavaldkonna esindajale ning teine mõne muu kunstiliigiga tegelevale loovisikule. Selle aasta ainus taotlusvoor avaneb 9. jaanuaril ning taotlusi saab esitada kuni 29. veebruarini. Taotluse saab esitada SIIN.

Arvo Pärdi Keskuse residentuuri on oodatud loovisikud, kes vajavad loometegevuseks ja uute ideede leidmiseks rahulikku ja inspireerivat keskkonda. Residentuuri kestus on 1‒4 nädalat, stipendium katab residendi transpordikulud, majutuse lähedal asuvas LaSpa hotellis ning sisaldab ka päevaraha. Peale keskuse loometoa saavad residendid kasutada raamatukogu ning kokkuleppel ka teisi ruume ja olemasolevaid muusikainstrumente.

Arvo Pärdi Keskus avas residentuuriprogrammi 2021. aastal. Seni on stipendiumi saanud Austria helilooja Annamaria Kowalsky, Valgevene helilooja Volha Padhajskaja, Eesti dramaturg, lavastaja ja teatritegelane Ivar Põllu, Iraani helilooja ja kitarrist Golfam Khayam, Eesti kirjanik ja tõlkija Indrek Koff ning Saksa helilooja Sophia Jani.

Keskuse esimene stipendiaat, Austria helilooja ja kunstnik Annamaria Kowalsky tõi välja, et talle kui loojale oli inspireeriv, et keskus pakub aega ja rahulikku keskkonda loomeprotsesside küpsemiseks. „Praeguses kiirustavas maailmas, kus valitseb ootus, et kogu aeg on vaja midagi ette näidata, oli mulle suur julgustus õppida Arvo Pärdi loometee näitel, et võin usaldada omaenda tempot ja rütmi.“

Eelmisel aastal residendistipendiumi pälvinud kirjaniku ja tõlkija Indrek Koffi sõnul suutis ta aga tänu keskuses veedetud nädalatele realiseerida idee, mida oli kaua endaga kandnud, kuid mille teostumises oli hakanud kahtlema. „Keskuse kummastavalt hea õhkkond eemaldas kõik mullistused, pääsesin kohe esimestest tundidest hea keskendumise seisundisse. Selle juures on tähtis vaikus, mida leidub nii keskuses endas kui ka ümbritsevates metsades ja mererannal suurtes kogustes,“ ütles Koff.

Residendistipendiumi taotlemiseks tuleb täita avaldus, mille leiab alates 9. jaanuarist keskuse kodulehelt. Palume taotlejal tutvuda programmi tingimuste ja võimalustega SIIN.

Arvo Pärdi Keskuse loometuba on võimalik tasu eest kasutada ka väljaspool stipendiumiprogrammi, kirjutades aadressil info@arvopart.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles