Õppus „Must kast“ loob tehnilise valmiduse kaitseväe juhtimiseks

Järva Teataja
Copy
Arvuti klaviatuur.
Arvuti klaviatuur. Foto: Urmas Luik

Esmaspäeval algas kaitseväe info- ja kommunikatsioonitehnoloogia kontrollõppus “Must kast 2024”, kus testitakse kaitseväe ja maakaitse ümberpaigutatavate juhtimispunktide IKT-alast valmidust.

​„Tänavune „Must kast“ loob tehnilise valmiduse kaitseväe juhtimiseks,“ ütles õppuse eestvedaja, küberväejuhatuse staabiohvitser leitnant Valdur Tammets. „Kuigi õppus saab side- ja küberväelaste jaoks läbi edukate tehniliste testidega, on eksamiks meie jaoks siiski kaitseväe operatiivstruktuuri juhtimisalane lahinguvalmiduse kontroll, kus selgub, kas tehnilise taseme pingutused on olnud piisavalt viljakad olukorrateadlikkuse loomisel ja hoidmisel ning juhtimisprotseduuride rakendamisel.“

Küberväejuhatus viib läbi üheksa päeva kestva õppuse „Must Kast“, mis võimaldab valideerida juhtimistoetuse tehnilist lahinguvalmidust kaitseväe ja maakaitse üksustes. Lisaks kontrollitakse süsteemide kaitstust küberruumis.

Süsteemide seadistusi ja koostöövõimet kontrollivad õppusel osalejad tehniliste testidega. Õppuse käigus ei testita ainult IKT-teenuseid, vaid koostöös osalevate üksustega täiustatakse ka juhtimistoetust tagavaid protseduure. Õppusel toimuvad testid alates üksiku seadme tasemelt kuni kogu kaitseväge ja maakaitset hõlmavate olukorrateadlikkuse ja tulejuhtimise infosüsteemide testideni.

Õppusel osalevad kõik kaitseväe üksused ja Kaitseliidu maakaitse struktuuriüksused, kokku ligi 150 inimest. Õppus toimub kõigis suuremates kaitseväe linnakutes üle Eesti ning juhtstaap asub Miinisadama linnakus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles