Tammsaare kirjanduspreemia laureaat selgub üheksa nominendi seast

Järva Teataja
Copy
Kirjanike Liidu romaanivõistluse võitja kuulutati välja 16. juunil 2023. Selleks osutus poliitik Sven Mikser. Auhinna andis üle kirjanik Rein Raud. Ühtlasi pälvis Mikseri «Vareda» kirjanike liidu ja kirjastuse Emakeele SA keele- ja stiilipreemia.
Kirjanike Liidu romaanivõistluse võitja kuulutati välja 16. juunil 2023. Selleks osutus poliitik Sven Mikser. Auhinna andis üle kirjanik Rein Raud. Ühtlasi pälvis Mikseri «Vareda» kirjanike liidu ja kirjastuse Emakeele SA keele- ja stiilipreemia. Foto: Kris Moor

Järva valla 47. A. H. Tammsaare nimelise kirjanduspreemia nominendid selgusid lugejate ja hindajate koostöös. Inimesed üle kogu Eesti said 1.–10. detsembrini anda teada oma lemmikust 2023. aastal ilmunud Eesti autorite teoste seas.

Järva Vallaraamatukogu direktori Karmen Velitschinsky sõnul ilmub eriti palju raamatuid aasta viimasel kolmel kuul ja lemmikteoste nimekiri oli pikk. „Seepärast on ka nominente tavalisest rohkem ehk sõelale jäi üheksa eriilmelist teost," ütles ta. „Huvitav valik."

Velitschinsky tunnistas, et sel aastal seisab žüriil ees kõige keerulisem valik. „Kui vaatate nominentide nimekirja, on selles nii Viivi Luik, Rein Raud kui ka debütant, poliitik Sven Mikser ja oma teise luulekogu ilmutanud Kuu Elina," ütles Velitschinsky. „Teosed pole väga mahukad, kuid väga elulised ja aktuaalsed vaatamata sellele, et mõne raamatu tegevus toimub eelmise sajandi alguses. Esindatud on ka Ukraina teema, aga ei räägita otseselt sõjast, vaid kuidas põgenikud tavaelus hakkama saavad. Üle pika aja on nomintide seas ka üks noortele kirjutatud raamat, Marek Liinevi „Raske on olla inimene". Teos räägib taas sõjast, aga seekord stiilis mis-oleks-kui… sõda toimuks Eestis just praegu, nagu see on Ukrainas. Fantaasia, aga väga tõetruu."

Ühel ajastul peatuvad Piret Jaaksi „Taeva tütred" ja Rein Raua „Katkurong" – teemad pole lihtsad, kuid need on loetavalt kirjutatud ja avardavad lugeja maailmapilti. „Ka Sven Mikser on väga hästi ajastut tabanud, ehk siis taasiseseisvumiseelses Eestis olid tema romaanis kirjeldatud suhted veel tabu. Romaan kokkuvõttes on aga kerge ja õhuline lugemine," kinnitas Velitschinsky.

Ka Ulrika Kelk-Pederseni „Kassikuld" haakub tänase päevaga, sest räägib õpetajatest. „Ta on koolis töötamise teema väga humoorikalt kirja pannud," lisas Velitschinsky. „Mulle tundub, et sel aastal läheb hindajate vahel kõvemaks vaidluseks, kellele anda seekordne preemia, kuid 26. jaanuariks peab laureaat selguma."

Preemia, 1500 eurot koos Anton Hanseni lemmiku, õuna-pohla moosiga antakse kätte eesti kirjanduse pidunädalal 3. veebruaril kell 17 Albu rahvamajas, kus toimub kirjanduslik oaas, kuhu on kutsutud kõik üheksa nominenti.

Järva valla 47. A. H. Tammsaare nimelise kirjanduspreemia nominendid

Viivi Luik „Kuldne kroon"

Kuu Elina „Kuu Luul"

Mart Kadastik „Naised, raha ja sõda"

Marek Liinev „Raske on olla inimene"

Urmas Vadi „Kuu teine pool"

Piret Jaaks „Taeva tütred"

Sven Mikser „Vareda"

Rein Raud „Katkurong"

Ulrika Kelk-Pedersen „Kassikuld"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles