Elisa rikastas mullu 100 tugijaama tulevikukindlate akude ja nutika AI-juhtimissüsteemiga

Järva Teataja
Copy
Foto: Elmo Riig / Sakala

Elisa varustas möödunud aasta jooksul ligi 100 tugijaama uute liitiumakudega, mis võimaldavad üheskoos AI-põhise energiajuhtimissüsteemiga tugijaamad sobivatel hetkedel üldisest elektrivõrgust eraldada ning kasutada nende käimas hoidmiseks akudesse talletatud puhast ja soodsat energiat. Niisamuti täiendati paljusid tugijaamasid teada-tuntud pliiakudega, mis aitavad sarnaselt liitiumakudele tagada mobiilsidemastide töö ka elektrikatkestuste ajal.

“Elisa eesmärgiks järgneva kümne aasta jooksul varustada kõik mobiilimastid 100% lokaalsete taastuvenergia lahendustega ja vähendada sellega ettevõtte jalajälge. Uus ja vastupidav akutehnoloogia, AI-tööriistad ja tugijaama juurde rajatud päikeseelektrijaamad on sel teekonnal olulisteks sammudeks,” lausus Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu. “Veelgi enam – akud ja päikesepaneelid ei muuda võrku ainult rohelisemaks, vaid ka töökindlamaks, lubades tugijaamadel 3-6 tundi töötada ka siis, kui näiteks tormituulte tõttu on elektrivõrgu töö häiritud.”

Möödunud aasta jooksul paigaldati tugijaamade juurde sõltuvalt konkreetse asukoha vajadustest 5-20 kWh mahutavusega akuplokid, mille tööd juhitakse tehisintellektil põhineva süsteemi abil. Heaperemeheliku kasutuse korral on liitiumakude ennustatav eluiga vähemalt 12 aastat, pliiakudel aga kuni 7 aastat. 

2024. aastal paigaldatakse akud veel hulga tugijaamade juurde, kusjuures esimesed paigaldusvalmis akud on juba laos ootamas. “Jätkame investeeringuid tuleviku- ja töökindlama ning puhtama sidevõrgu loomisesse. Sidudes kokku nutikad digilahendused ja tulevikukindlad tehnoloogiad on võimalik märkimisväärselt parandada võrgu töökindlust ka kõige keerulisemates tingimustes, samas tagades, et võrku hoitakse alati töös kõiki jätkusuutlikkuse põhimõtteid arvestades,” lisas Elisa tehnoloogiaüksuse juht, juhatuse liige Toomas Polli.

Uudne akude ja tehisintellekti hübriidsüsteem on üles seatud eesmärgiga kindlustada akude võimalikult pikk eluiga ning sidevõrgu veatu toimimine. Näiteks tagab AI-tehnoloogia akude optimaalse laadimiskiiruse ja selle, et akusid ei laetaks liialt tihti täiesti tühjaks, mis vähendaks nende potentsiaalset kasutusvälpa.

Niisamuti jälgib süsteem alaliselt elektrivõrgus toimuvat ja akude laetustaset, pakkudes tugijaamadele voolu just sellest allikast, mis on konkreetsel hetkel kõige mõistlikum. Näiteks kui elektri hind on konkreetsel hetkel kõrge, aga akud on varem soodsamat energiat täis laetud, kasutatakse mastide töös hoidmiseks just seda. Seejuures on aga akudes alati tagatud piisav reserv, et hoida tugijaamad piisavat aega töös ka ootamatute voolukatkestuste korral.

Elisa jätkusuutlikkuseesmärgiks on edendada energiatõhusust ja roheenergia kasutamist, vähendame süsinikuemissioonide hulka ja kasutada olemasolevaid ressursse võimalikult jätkusuutlikul viisil.

Elisa mobiilvõrkude valdkonna juht Kristo Kork

Elisa on üle Eesti igas maakonnas uuendanud autonoomse toite võimekust ning tegime seda ka Järvamaal.

Kõikides maakondades on peamine suund ja rõhuasetus sellel, et suudaksime tormide ja muude elektririkete toimumise ajal hoida autonoomset toidet üleval nii pikalt kui võimalik ning hoida kriitilised, elutähtsad teenused toimimas.

Analoogseid autonoomse toite võimekusi loome vastavalt vajadusele regulaarselt edasi ka tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles