75 protsenti tööandjaist on hädas sobivate inimeste leidmisega

BNS
Copy
Arvuti.
Arvuti. Foto: Mihkel Maripuu

Riigi- ja erasektori värbamisplaane kaardistav rahvusvaheline uuring näitab aktiivset värbamist, mis ei sobitu hästi kokku meie piirkonda jõudnud ebakindluse ja pessimismiga ning uuring viitab ka suurele oskuste nappusele ehk 75 protsenti küsitletud enam kui 40 000 tööandjast märkis, et neil on raskusi sobivate inimeste leidmisega.

ManpowerGroupi kvartaalse uuringu raames küsitleti enam kui 40 000 tööandjat 41 riigist, et teada saada, millised on alanud, ehk tänavuse esimese kvartali värbamisplaanid ning tööturuootused. Globaalsetes värbamiskavatsustes võib märgata majandus-poliitilist mõju ettevõtete tulevikuhinnangutele. 54 protsenti tööandjatest ütleb, et peab tehnilisi oskusi arendama, et rohepöördega sammu pidada. Globaalselt on suurim värbamisvajadus jätkuvalt infotehnoloogia- ja finantsvallas, samuti on keeruline leida insenere. Pisut madalamaid värbamiskavatsusi märgivad üleilmselt ettevõtted hetkel tootmise ja logistika valdkonnas.

"Sama uuringu järgi oli kümme aastat tagasi sobivate spetsialistide leidmisega hädas 36 protsenti tööandjatest, praegu 75," märkis Manpower Baltikumi juht Heigo Kaldra. "Uuring näitab endiselt optimistlikku värbamisaktiivsust, aga see peegeldab ka asjaolu, et olemasolev ja pealetulev tööjõud ei vasta enam ootustele. Tööandjate eeldused on sageli ka ebarealistlikud - otsitakse inimesi, kes teavad ja oskavad kõike, on oma valdkonnas eksperdid, tunnevad tehnoloogiaid ja on suurepäraste isiksuseomadustega. Paraku selliseid tööturul igavlemas ja pakkumisi ootamas ei ole, neid peavad organisatsioonid ise arendama ja koolitama, mis nõuab põhimõtteliselt teistsugust hoiakut," lisas Kaldra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles