Pitka matk ootab osalema

Järva Teataja
Copy
Pitka matk.
Pitka matk. Foto: Urmas Glase

XVII kontradmiral Johan Pitka mälestusele pühendatud rahvamatk toimub juba 11. veebruaril, seekord pannakse erilist rõhku turvalisusele.

Viieteistkümnel Pitka matkal kulgesid osalejad mööda maanteed Jalgsemalt Peetrisse. Kaitseliidu Järva maleva ülem Guido Pettai meenutas eelmist, 16. matka, kui mitusada inimest kõndis mööda Järva-Jaanist Tamsallu viivat maanteed ja kuigi oli pühapäev, kihutasid rekad mööda otse matkajate külje alt. See matkatee oli südamekujuline ja õnneks ühtegi õnnetust ei juhtunud.

Sel aastal tehti rajal korrektuure. Teekonna pikkus jääb samaks, mis eelmisegi aastal – laias laastus 15 kilomeetrit. Kuid teele minnakse ja matk lõpeb Jalgsema külamaja juures ehk mure, kuidas matka lõppedes oma auto juurde pääseda, jääb ära. Parklad on lubanud lumest puhtaks lükata OÜ Paistevälja, parkimist korraldab Jalgsema külaselts.

Matkpäev algab kell 10, kui Jalgsemal külamaja kõrval Johan Pitka mälestuskivi juures peetakse kõnesid. Rajale minnakse üheskoos kell 10.30. Esimene pikem peatus on Järva-Jaanis, kus asetatakse lilled vabadussõja monumendile ja valla teeninduskeskuse ees pakutakse kuuma mustikasuppi.

Edasi kulgeb tee Soo tänavat pidi üles, Nurme ja Kalda tänava kaudu raudteetammile. „Väldime suurt maanteed. Tamm tuleb lumest puhtaks lükata," pani Pettai ette. „Korraks põikame ka üle piiri Tapa valda." Et keegi teelt ei eksiks, viidastab kaitseliit kogu teekonna.

Matk läbi, saab Jalgsema külamaja juures end ka kirja panna. Siinkohal tasub meelde tuletada, et Pitka matkale tuleb end eelregistreerida 18. jaanuariks oli seda teinud juba 69 inimest (eelmisel aastal oli matkal osalejaid üle 360ne). Eelregistreerimine lõpeb nädal enne matkapäeva ehk 4.veebruaril kell 23.59.

Matka lõpus pakutakse suppi. Matkaja võib kodunt kaasa võtta oma kausi või süüa korduvkasutatavast, nagu laulupeol. Kui kõht täis ja meel hea, loositakse kõigi osalejate vahel auhindu. Omaniku leiab ka 17. mõõk, mille on valmistanud OÜ Puraviku Tuuleveski sepad. „Kes korra mõõga võitnud, see teist ei saa," tuletas Pettai meelde.

Külastada saab Pitka tubamuuseumi ja kell 15 vaadata külamajas dokumentaalfilmi „Pitka legend".

Et päev oleks pidulikum, kutsuvad korraldajad matkajaid üles kaasa võtma suuri ja väiksemaid rahvuslippe.

Rahvamatka toetab Järva vald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles