Tööstustoodangu tootjahinnaindeksi langus jätkus

Järva Teataja
Copy
Keevitamine. Pilt on illustreeriv.
Keevitamine. Pilt on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, langes statistikaameti andmetel 2023. aasta detsembris võrreldes novembriga 0,8% ja võrreldes 2022. aasta detsembriga 4,4%.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit võrreldes 2022. aasta detsembriga enim hinnalangus elektri- ja soojusenergiaga varustamises, puidutöötlemises, puit- ja pabertoodete ning toiduainete tootmises. „Vastupidist mõju avaldas elektroonika- ja elektriseadmete tootmise hinnatõus,“ täpsustas Šokman.

Võrreldes 2023. aasta novembriga mõjutas indeksit eelkõige elektrienergia, kütteõlide ja puittoodete tootmise hinnalangus. Samuti mõjutas indeksit elektroonikaseadmete tootmise hinnatõus.

Ekspordihinnaindeks langes detsembris võrreldes novembriga 0,4%. Kõige rohkem langesid elektrienergia, naftasaaduste ning mootorsõidukite ja haagiste hinnad. Enim tõusid hinnad mäetööstuses, elektroonikaseadmetel ning kummi- ja plasttoodetel. Võrreldes 2022. aasta detsembriga langes ekspordihinnaindeks 3,7%.

Impordihinnaindeks langes detsembris võrreldes novembriga 1,0%. Kõige rohkem langesid hinnad elektrienergial, mäetööstuses ja naftasaadustel. Enim tõusid hinnad jalanõudel ja nahktoodetel, paberil ja pabertoodetel ning tekstiiltoodetel. Võrreldes 2022. aasta detsembriga langes impordihinnaindeks 3,3%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles