Avaliku teenistuse tippjuhi konkurssidel on üha rohkem kandidaate erasektorist

Järva Teataja
Copy
Tööpakkumised
Tööpakkumised Foto: Mailiis Ollino

Mullu sai avalik sektor endale 19 uut tippjuhti. Kokku kandideeris avaliku teenistuse tippjuhiks 179 inimest – 98 meest ja 81 naist – mis teeb keskmiselt seitse kandidaati ühele konkursile. Valitud 19 tippjuhist üksteist on naised ja kaheksa mehed. Hetkeseisuga töötab Eesti avalikus teenistuses kokku 93 tippjuhti.

 

Riigisekretär Taimar Peterkopi sõnul mõjutas eelmisel aastal avaliku teenistuse tippjuhtide konkursside arvu valitsuse ette võetud reformikava, mis tõi mitme ministeeriumi struktuuris kaasa suuri muudatusi. Enim avaliku teenistuse tippjuhi konkurssidest oli seotud Kliimaministeeriumi loomisega.

Peterkopi sõnul on jätkuvalt riigi heaks arenguks vaja valdkonna parimaid praktilise kogemusega juhte. „Kriisidest räsitud ühiskonnas muutub järjest olulisemaks tippjuhtide võimekus kriisideks ette valmistuda ja neid juhtida, samuti võimekus innovatsiooni vedada. On ju teada, et innovatsioon sünnib enamasti siis, kui pinge on suurim ja ressursid kõige piiratumad. Meetodid, millega ühest kriisist jagu saad, enam uues kriisis ei pruugi aidata. Avalik sektor vajab radikaalset, mitte järk- järgulist või aeglast innovatsiooni,“ ütles Peterkop.

Tippjuhtide kompetentsikeskuse juhi Maria Kütil on hea meel näha avaliku teenistuse tippjuhi konkurssidel üha rohkem kandidaate erasektorist, samuti on suurenenud nende kandidaatide osakaal, kes on läbinud tippjuhtide järelkasvuprogrammi Newton. „Tippjuhtide arendamisel võtame järgnevatel aastatel suuna kogemusõppele, mille raames lahendavad osalejad süsteemseid, mitmete valdkondade koostööd eeldavaid probleeme,“ ütles Kütt. Juhtimiskvaliteedi arendamise programmi rahastatakse kahe kolmandiku ulatuses Euroopa Liidu ühtekuuluvuspoliitika vahenditest.

2023. aastal kuulutas tippjuhtide kompetentsikeskus välja 24 konkurssi avaliku teenistuse tippjuhi ametikohale, neist kuus konkurssi peaksid lõpule jõudma 2024. aasta esimestel kuudel.

Kõige rohkem huvi äratas mullu Riigikantselei strateegiabüroo direktori ametikoht – sellele kandideeris 19 inimest. Kandidaatide arvu poolest kuulus teine koht RIA peadirektori ja kolmas koht siseministeeriumi varade asekantsleri ametikohale vastavalt 16 ja 15 kandidaadiga. Suurim tippjuhtide vahetus toimus 2023. aastal Siseministeeriumi valitsemisalas, kus valiti kolm uut asekantslerit. Lisaks asusid tööle PPA, Päästeameti ja KAPO uued peadirektorid.

Konkursside ajakava on tavaliselt seotud tippjuhi viieaastase ametiaja lõppemise või mõnikord ka tippjuhi tähtajast varasema ametist lahkumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles