Tartu Ülikool tutvustab Startup Dayl teadusmahuka ettevõtluse võimalusi ja edulugusid

Järva Teataja
Copy
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

24.–26. jaanuarini toimub kaheksas Startup Day ettevõtlusfestival. Tartu Ülikool esitleb oma teadusmahukaid hargettevõtteid, arutleb pealaval ülikoolide rolli üle ettevõtluse ja innovatsiooni edendamisel, juhib seminare ning tutvustab demoalal ülikooli uuenduslikke teenuseid.

Tartu Ülikool on arendusprorektor Tõnu Esko sõnul Eestis teadusmahuka ettevõtluse eestvedaja. „Oleme küll parasjagu keerukas majandusseisus, aga seda enam tuleb mõelda, kes ja mis valdkondades Eesti majandust aastate pärast vedama hakkavad. Pisikeses riigis saab see põhineda ainult teadmistel ja kõrgtehnoloogial,“ ütles Esko.

25. jaanuaril kl 11.00–11.25 esineb Esko Starlighti laval ettekandega, milles keskendub ülikoolide rollile innovatsiooni ja kestliku arengu edendamisel. Pärast seda toimub kl 11.25–12.05 samal laval arutelu „Navigating Deep Tech Startups in Nordics“, kus osalevad Rootsi Kuningliku Tehnoloogiainstituudi äriarenduse ekspert Donnie SC Lygonis, Põhjamaade süvatehnoloogiavõrgustiku MIMIR Fellows asutaja Ghita Wallin, Soome investeerimisettevõtte Voima Ventures esindaja Pontus Stråhlman ja Startup Estonia süvatehnoloogia valdkonna juht Vaido Mikheim.

Samal päeval kl 13.15–13.40 räägib Tartu Ülikooli infosüsteemide professor Marlon Dumas Insighti laval tehisintellekti mõjust äri arendamisele. Kl 13.50 kõneleb Starlighti laval eesti kirjanduse kaasprofessor Jaak Tomberg sellest, mida saab ulmekirjanduse põhjal tuleviku kohta ennustada.

Lisaks korraldab Tartu Ülikool Startup Dayl kaht seminari: „How can you measure the progress of your deep tech start-up?“ ja „From Lab to Launch: Mastering University Spin-off“. Esimeses tutvustab Donnie SC Lygonis maailmas laialt levinud Rootsi Kuningliku Tehnoloogiainstituudi innovatsioonivalmiduse hindamise raamistikku (KTH Innovation Readiness Level™), mille abil on võimalik mõõta teadusmahuka idee küpsust ning saada juhiseid ja toetust teekonnal teadusavastusest ettevõtluseni. Teises seminaris jagavad kolm ülikooli edukat hargettevõtet Esadres, Gearbox Biosciences ja Vectiopep oma kogemust teadustöö põhjal eduka ettevõtte loomisest. Arutelu juhib ülikooli investeerimisettevõtte UniTartu Ventures juht Mart Maasik.

25. ja 26. jaanuaril on avatud demoala, kus ülikool tutvustab oma uuendustegevust. Neuroturunduse laboris saavad huvilised katsetada, kui külma kõhuga ettevõtjad nad on. Arvutiteaduse instituut esitleb Tartu digitaalset kaksikut ja tehnoloogiainstituut annab võimaluse läbida robotitega takistusrada. Eetikakeskus tutvustab oma mängu „Eesti rahva sada valikut“ ning ettevõtlus- ja innovatsioonikeskus räägib sellest, milline on teadlase teekond ettevõtjaks saamisel.

Teadusmahukad ettevõtted võtavad omavahel mõõtu 25. jaanuaril kl 16.00, mil välkkõnede laval astuvad üles seitse Tartu Ülikooli hargettevõtet ning kaks külalisesinejat Lätist ja

Saksamaalt. 26. jaanuaril kl 9.50 toimub samal laval aga tudengite äriideede Delta X parimate meeskondade võistlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles