Kirjanduspidu viib nii mõtteis kui ka ilmsi loodusesse

Järva Teataja
Copy
Albu rahvamajas veebruaris olnud eesti kirjanduse pidunädala suurejoonelisel lõpupeol kuulutati välja 46. Järva valla A. H. Tammsaare nimelise kirjanduspreemia laureaat, kelleks osutus Mehis Heinsaar romaaniga «Kadunud hõim». Heinsaar on ka tänavuse kirjandusfestivali Prima Vista patroon.
Albu rahvamajas veebruaris olnud eesti kirjanduse pidunädala suurejoonelisel lõpupeol kuulutati välja 46. Järva valla A. H. Tammsaare nimelise kirjanduspreemia laureaat, kelleks osutus Mehis Heinsaar romaaniga «Kadunud hõim». Heinsaar on ka tänavuse kirjandusfestivali Prima Vista patroon. Foto: Dmitri Kotjuh

29. jaanuarist 3. veebruarini toimub Järvamaal Järva vallas kolmas eesti kirjanduse pidunädal, mille teema on loodus ja ilukirjandus. Motoks laenasid korraldajad omakandi mehe Hando Runneli luuleread: „Ilus, ilus, ilus on maa, ilus on maa, mida armastan!".

 

Pidunädala korraldustoimkonna juht, Tammsaare muuseumi Vargamäel juhataja Reelika Räim sõnas, et selle aasta pidunädala teema tuli muuseumi külastajatelt. „Meie käest küsitakse ikka ja jälle, kus asuvad tülikraavid, taliteed, soosaared ja heinamaad, kus lehmad kõhuni vees olid. See tolleaegne „Tõe ja õiguse" maastik huvitab inimesi. Inimestele on Vargamäe loodus pea sama oluline tegelane kui Mäe ja Oru talu rahvas," ütles Räim.

Aga maastik on pidevas ja kiires muutumises, eriti, kui inimkäsi seda kujundama hakkab. „Juba „Tõe ja õiguse" esimeses osas kirjutab Tammsaare, kuidas loodus muutub kraavide kaevamise tõttu. Tänasel päeval tulebki külastajatel „Tõe ja õiguse" maastikku suures osas ette kujutada."

Nädala teema, looduse ja ilukirjanduse juurde jõutakse iga päev. Nädala alguse täidavad kohtumised koolides ja raamatukogudes.

Näiteks esmaspäeval, 29. jaanuaril kell 10.45 on Koigi koolis ja kell 12.30 Imavere koolis külas illustraator ja disainer, EKA meediagraafika tudeng Lumimari, kes on illustreerinud nii laste- kui ka täiskasvanute raamatuid. Sama päeva õhtul kell 18 kohtuvad huvilised Aravete raamatukogus maailmarändurite Maris ja Tiit Pruuliga.

30. jaanuaril kell 17 on Koigi raamatukogus külas Epp Petrone, 1. veebruaril kell 18 saab Järva-Jaani raamatukogus kohtuda Hendrik Relvega ja 2. veebruaril kell 17 Peetris Manona Parisega.

30. jaanuaril heiskame päikesetõusul kell 8.37 eesti kirjanduse päeva ja A. H. Tammsaare sünniaastapäeva puhul pidulikult riigilipud Järva-Madisel Anton Hansen Tammsaare ausamba juures koos Albu kooliga.

Eesti kirjanduse päeval avatakse Tammsaare muuseumis ka aastanäitus, mis räägib Vargamäe maastiku kujunemisest saja aasta jooksul. „Maastiku kujundamisel on „Tões ja õiguses" oluline koht. Saame osa inimese võitlusest maaga, Vargamäe Andrese unistustest. Näitusel vaatleme romaani esimest ja viimast osa. Uurime, kuidas läheb romaanielu kokku päriseluga," ütles näituse kuraator Siiri Kvell, kellega vestleb „Ööülikooli" toimetaja Jaan Tootsen.

Neljapäeval, 1. veebruaril viivad kõiki teed Koeru konverentsile, mis keskendub ökokirjandusele. Põnev kuulamine on kindlasti kirjandusuurija Mari Niitra ettekanne Juhan Liivist kui Eesti esimesest ökokirjanikust. Kirjandusprofessor Rein Veidemanni avaettekanne keskendub küsimusele, mis on üldse eksistentsiaal, meie olemasolemise alusmuster, inimese ja rahvana olemise ja kestmise nurgakivi. Loodusajakirjanik Kristel Vilbaste arutleb teemal „Kas tehisaju suudab kirjutada lummavaid looduskirjeldusi?". Päeva juhib Meelis Kompus.

Reedel, 2. veebruaril on Albu koolis 21. üleriigiline Anton Hansen Tammsaare loomingu võistulugemine „Hansenist Tammsaareni", mis ärgitab noori lugema ja analüüsima Tammsaare loomingut. Muide, tavaliselt on olnud osalejaid Saaremaalt, Viljandist, Tallinnast ja Tartust kohalike Albu noorteni välja.

Esna galeriis räägitakse 2. veebruaril kell 18 kunagises Imavere vallas sündinud kirjanikust Ene Mihkelsonist ja tema loomingust. Ühtlasi avatakse näitus „Varemed ja vahtrad. Ene Mihkelsoni tekstimaastikud". Prosaisti ja luuletaja loomingu ning Järvamaa maastike omavahelisi seoseid avab kirjaniku sõber ja temanimelise seltsi juhatuse liige Marju Lauristin. Vestlust viib läbi Aija Sakova.

Laupäeval, 3. veebruaril kutsume 44. Tammsaare rahvamatkale, mis annab hea võimaluse vaadelda ümbruskaudset loodust ja mõelda selle olulisusele. Start antakse kell 11 Järva-Madise Wallamaja eest. Korraldajad paluvad kõigil kaasa võtta 5 eurot, tassi, lusika ja kausi.

Pärast matka on kõik oodatud Albu rahvamajja meeleolukasse Kirjanduslikku Oaasi huvitavate vestluste, muusikaliste etteastete ja kosutust pakkuva kohvikuga. Meie nüüdisaegne kirjandus otsib eksistentsiaalseid vastuseid just loodusest. Keskkonnateadliku kirjanduse tagamaadest vestlevad päeva jooksul tunnustatud kirjanikud, kelle loomingus on loodus väga olulisel kohal: Valdur Mikita, Mirjam Parve, Tõnis Vilu ja Lilli Luuk. Vestlusi juhib luuletaja, prosaist ja tõlkija, ajakirja Looming toimetaja Carolina Pihelgas.

Selgub ka Järva valla A. H. Tammsaare 47. kirjanduspreemia laureaat. Päeva ja kirjanduse pidunädala lõpetab altpopmuusika ansambli Lonitseera kontsert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles