Aasta teo vaip läks teist korda samasse majja

Järva Teataja
Copy

Järvamaa aasta tegu on valitud juba 21 korda. Kui selle asemel valida Järvamaa kõige olulisemat maja, siis huvitav, mille poolt järvalased hääletaksid. Kas see on Paide raekoda, kus asub linnavõim ja kus tuhanded inimesed on sõlminud oma abielu? Või on hoopis Posti 12, meie riigigümnaasium, mille järvalased valisid 2021. aasta teoks?

Või on kõige olulisem hoopis Paide muusika- ja teatrimaja, kus viis aastat tagasi alustas tegevust Paide teater, mis oli Järvamaa aasta tegu 2018?

Ei tea, sest sellist valimist pole tehtud.

Kui vaadata Järvamaa aasta teo tiitli saajaid, siis esimest korda läheb maakonna suurim tunnustus teist korda ühte ja samasse majja. Tõsi, see maja – Järvamaa haigla – aina suureneb.

2012. aastal võttis Järvamaa aasta teo hääletusest osa 1046 inimest ja neist 356 andis oma hääle Järvamaa haigla õendusabi keskuse valmimisele.

2023. aastal valmis haiglal uus erakorralise meditsiini osakond. Aasta teo hääletusest võttis osa ligi 2000 inimest, kellest koguni 40 protsenti andis oma hääle uuele erakorralise meditsiini osakonnale.

Järvamaa haigla juhatuse liige ja peaarst Külvar Mand ütles, et kuigi uue osakonna rajamiseks avanesid rahakraanid koroonakriisi ajal, algasid ettevalmistööd aastaid varem, sest töötajatele oli juba varem selge, et see peab olema haigla arengus järjekordne samm.

Nüüd, kui uus osakond on töötanud ligi aasta, tõdeb Külvar Mand, et kõik on plaanitud nii nagu siinsele haiglale vaja. «Praegu küll ei ole avastanud midagi, mida oleks pidanud teisiti tegema,» sõnas ta.

Kuigi Järvamaa haiglas saavad abi enamasti kohalikud inimesed, tuleb Mandi selgitusel vaadata siinset haiglat ja erakorralise meditsiini osakonda kui üht osa kogu Eesti meditsiinisüsteemist. Just sellesse osakonda võib kaugemal elav inimene vabalt sattuda, kui temaga on Järvamaalt läbisõidul õnnetus juhtunud, või on pealinnas on järjekorrad nii pikad, et kiirema abi saamiseks sõidutatakse ta Paidesse.

Haigla on ka üks osa Eesti riigikaitsest. Selles suhtes on uus osakond saanud ka esimesed tuleristsed, kui õppuse käigus saabus siia kordades rohkem patsiente kui tavaelus. «Saime hakkama!» ütles Mand.

Aastaid tagasi spekuleeriti teemal, kas väikesed haiglad on üldse elujõulised, aga Järvamaa haigla puhul on Mandi ütlust mööda praeguseks need jutud lõplikult maas ja räägitakse üksnes arengust. «Me siin mõtleme ikka selle, milline on haigla 20 aasta pärast,» sõnas ta.

Mand lisas, et peale kevadel valminud erakorralise meditsiini osakonna on vahepeal haigla veel ühe suure sammu edasi astunud. See on elektrivarustuse kindlus. Mand märkis, et kui Paide peaks pimedaks jääma, siis haigla jätkab sellest hoolimata oma tööd.

Praegu on haiglas käsil infosüsteemide uuendus.

Järgmise sammuna mõtleb peaarst patsientide olmetingimuste parandamisele. Kuigi midagi hullu pole, siis ajaga tuleb kaasas käia ja hakata ühel hetkel ka palateid uuendama.

Tähtsa päeva puhul avalikustas Külvar Mand veel ühe tulevikuplaani, mis tal peas keerleb. Kiirabi asub Paides ühes majas päästjatega, kes kolivad peagi uude majja, ja Mandi arvates võiks haigla naabrusse kerkida uus hoone ka kiirabile. Ruumi selleks Laia tänava ääres on.

Seega mine tea, läheb jälle mõni aasta mööda ja võibolla ongi praegusele haljasalale kerkinud uus hoone. Ja taas on järvalaste kaaluda, kas see on olnud aasta teo vääriline sündmus.

Järva Teataja peatoimetaja Tiit Reinberg ütles, et kui võrrelda eelmist Järvamaa aasta teo hääletust seekordsega, siis võib öelda, et need on nagu öö ja päev.

2022. aastal sai Järvamaa aasta teoks Paide Rally taassünd, kuid võitja selgus sõna otseses mõttes hääletuse viimastel minutitel. Ralli kogus teiseks jäänud kohvikresto Ajatu avamisest kõigest kolm häält rohkem.

Kui möödunud aasta viimasel päeval Järvamaa aasta teo hääletus algas, sööstis Järvamaa haigla erakorralise meditsiini osakond kohe ette ega loovutanud liidrikohta hetkekski. «Iga päevaga vahe teistega üksnes suurenes ja tegelikult oli juba päevi enne hääletuse lõppu selge, kes võidab,» ütles Reinberg.

Kui Järvamaa haigla uuele erakorralise meditsiini osakonnale andis oma hääle napilt üle 40 protsendi hääletajatest, siis üle kümne protsendi häältest kogusid veel Türi päästekomando uus hoone ja rallisõitjad, kes võitlesid välja koha juunioride WRC-sarjas.

Järvamaa aasta tegu 2023 kandidaadid

Haigla uus EMO

Ambla park

Eivere lasketiir

Järva tarbijate ühistu kingitus

Türi päästekomando uus hoone

Käru keskväljak

Türi pronkssõduri kadumine

Hoogi tõukerattad jõudsid Järvamaale

Rallisõitjad võitlesid välja koha juunioride WRC-sarjas

Lisell ja Robin Jäätma edukas spordiaasta

Hääletusest võttis osa ligi 2000 inimest. Enamik hääli laekus Järva Teataja veebilehe vahendusel, kuid oma sõna öeldi sekka ka sotsiaalmeedias, e-kirja teel või ajalehes ilmunud kupongi täites.

Möödunud aasta 27. aprillil avati AS Järvamaa Haigla uus erakorralise meditsiini osakond, kus aastas saab abi 11 000 patsienti.

Ehituse käigus rajati 831,4 ruutmeetri suurune juurdeehitis, milles paiknevad erakorralise meditsiini osakonna uued ruumid. Samuti ehitati ümber 628,2 ruutmeetrit pinda A-korpuse esimesel korrusel. Ehituse maksumuseks kujunes 3,3 miljonit eurot, millele lisandus nüüdisaegse sisustuse ja meditsiinitehnika ost.

Tööd algasid juba 2016. aastal, kui algatati detailplaneering. Riigihanke tulemusel ja 2022. aasta 30. märtsil sõlmitud lepingu alusel tegi töid AS Paide MEK.

Juurdeehitisega on loodud eraldi sissepääs kiirabidele, nõuetekohase ventilatsiooniga isolaatorid nakkusohtlikele erakorralistele haigetele ning nüüdisaegsed ruumid patsientide läbivaatuseks, reanimeerimiseks, jälgimiseks ja raviprotseduuride tegemiseks. Eraldi ootealad on ehitatud erakorralistele ja plaanilistele haigetele.

Uuendatud osas paiknevad töötajate garderoob, haigla biokeemialabor ja diagnostika (ultraheli-, endoskoopilised-, röntgen- ja kompuutertomograafilised uuringud). Uuenenud ruume on plaaniliste patsientide vastuvõtuks ja haigla jäätmete nõuetekohaseks käitlemiseks.

AASTA TEOD

2003 Imavere kõrts

2004 Türi staadion

2005 võidupüha paraad Paides

2006 Eesti tõe ja õiguse aasta üritused Albu vallas

2007 Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskuse külastuskeskuse valmimine

2008 segakoori Suisapäisa teguderohke aasta

2009 Paide spordihall

2010 Mäo liiklussõlm

2011 Imavere sotsiaalmaja

2012 Järvamaa haigla õendusabi keskus

2013 Paide arvamusfestival

2014 Koeru keskkooli õpilaste esikoht noorteprogrammis ENTRUM, kus nad tulid välja ökonätsuga Nätrum

2015 Aruküla mõisa ennistus

2016 Arvo Pärdi muusikaaed Paides

2017 Otsus rajada Paidesse piimakombinaat

2018 Paide teater

2019 Järva-Jaani vanatehnika varjupaiga laiendus ja muuseumide keskus

2020 Kirna tulbimeri paelus tuhandeid

2021 Paide gümnaasiumi hoone valmimine

2022 Paide Rally taassünd

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles