Tartu rahu mälestushetki jagub kõikidesse omavalitsustesse

Järva Teataja
Copy
Tartu rahu aastapäeva tähistamine Paides
Tartu rahu aastapäeva tähistamine Paides Foto: Dmitri Kotjuh

Tartu rahu 104. aastapäeva traditsiooniline mälestustseremoonia on kavas sel reedel algusega kell 10 Türi kesklinna kalmistul Vabadussõja mälestussamba juures. 

Türi kesklinna kalmistul Vabadussõja mälestussamba juures 104. aastapäeval Vabadussõjas hukkunute mälestuseks süütavad küünlad ning asetavad lilled Türi valla ja Kaitseliidu Türi Üksikkompanii esindajad, Naiskodukaitse ja Kodutütarde Järva Maleva esindajad. Mälestuspalve peab EELK Türi Püha Martini koguduse õpetaja Teet Hanschmidt.

Tartu rahu mälestushetki jagub kõikidesse omavalitsustesse, ka Paide linna ja Järva valda. Viimases kogunetakse kl 11.30ks näiteks Koeru ausambapargis, tund varem Järva-Jaani ausambapargis ja Müüsleris ausambamäel, kl 10 Ambla Vabadussõja ausamba juures ning Järva-Peetri kirikaias.

Paide linnas pühitsetakse kl 10 vana rahvamaja esisel platsil mälestuskivi, kl 10.45 on kirikus palvus ja kl 11.15 asetatakse pärjad Vodja murdelahingu mälestumsärgi juures. 

Tartu rahuleping on 2. veebruaril 1920 Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel Tartus sõlmitud rahvusvaheline leping, millega lõpetati Vabadussõda, määrati Eesti idapiir ning Nõukogude Venemaa tunnustas Eesti Vabariigi iseseisvust. Tartu rahuleping on Eesti vabariigi diplomaatia üks suuri võite, millega Venemaa tunnustas tingimusteta ja igaveseks ajaks Eesti iseseisvust. Eesti poolt kirjutasid rahulepingule alla Asutava Kogu liikmed Jaan Poska, Ants Piip, Julius Seljamaa, Mait Püüman ja kindralmajor Jaan Soots.

Tartu rahu aastapäeval, 2. veebruaril, heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud Eesti lipu. Ühtsustunde väljendamiseks on ka kõik teised oodatud sinimustvalgeid lippe heiskama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles