Austraalia ettevõte uurib haruldaste muldmetallide rafineerimistehase Eestisse rajamise võimalusi

Järva Teataja
Copy
Foto: Internet

Austraalia ettevõte Hastings Technology Metals allkirjastas EASi ja KredExi ühendasutusega koostöömemorandumi, mille kohaselt uurib ettevõte võimalusi Ida-Virumaale haruldaste muldmetallide hüdrometallurgiatehase rajamiseks.

„Tervitame Hastingsi plaani viia läbi tasuvusuuringut hüdrometallurgiatehase rajamiseks Eestisse. Sellise tehase rajamine aitaks edasi arendada siin juba juba toimivat püsimagnetite ja elektrifitseerimise väärtusahelat ning toetaks Eesti ning laiemalt kogu Euroopa liidu ambitsioone kliimaneutraalsuse saavutamisel,“ ütles EASi ja KredExi ühendasutuse välisinvesteeringute osakonna juht Joonas Vänto. Praegu puudub Euroopa Liidus jätkusuutlik püsimagnetite tootmisvõimsus, mis toetaks suurenenud nõudlust tuuleturbiinide, elektriautode, robootika ja muu järele.

Hastings soovib Austraaliast transportida haruldaste muldmetallide kontsentraati Euroopasse, kus see hüdrometallurgiliste meetoditega puhastataks ning oleks toormeks Sillamäel tegutsevale Silmeti haruldaste muldmetallide eraldusrajatisele ja Narvasse ehitatavale magnetitehasele. Hastingsil on Silmeti omanifirmas Neo Performance Materialsis ka 20 protsendiline osalus.

Hastingsi juhatuse esimees Charles Lew sõnul soovivad nad analüüsida esmalt projekti tasuvust. „Meil on hea meel selle partnerluse loomise üle EASi ja KredExi ühendasutusega, et hinnata järgnevaid töötlemisvõimalusi, sealhulgas planeerimis- ja lubade andmise protsesse ning võimalikke toetusvõimalusi Euroopa Liidu Õiglase Ülemineku Fondist,“ ütles Lew.

Neo Performance Materials teatas 2022. aastal, et neil on plaanis Narvasse rajada magnetite tootmistehase koos teadus- ja arenduskeskusega. Riik toetas projekti õiglase ülemineku fondist 18,75 miljoniga, Neo Performance Materials investeeris omalt poolt 81,25 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles