Euroopa Keskpanga pressiteade eurovõltsingute kohta koos Eesti ülevaatega

Järva Teataja
Copy
Pealiskaudsel vaatamisel võib valeraha (üleval) tõepoolest õigeks pidada.
Pealiskaudsel vaatamisel võib valeraha (üleval) tõepoolest õigeks pidada. Foto: Erakogu

Eestis avastati 2023. aastal kokku 264 võltsitud europangatähte ehk 198 võltsingut vähem kui aasta varem. Eelmisel aasta avastatud võltsitud pangatähtede põhjal võib öelda, et võltsingute tase on madal nii euroalal kui ka Eestis. Ühtlasi on Eesti euroala riikide seas väikseima avastatud võltsingute arvuga riik.

Kõige rohkem avastati möödunud aastal Eestis võltsitud 50euroseid pangatähti, kokku 93 kupüüri, mis moodustasid 35% kõikidest Eestis avastatud võltsingutest. 10euroste pangatähtede võltsinguid registreeriti 60 ja 20euroste pangatähtede võltsinguid 39.

Enamik Eestis avastatud võltsinguid ei olnud keerukad ja ametlikku pangatähte oli püütud imiteerida väga lihtsate võtetega. Seetõttu tuletame meelde, et igaühel meist on võimalik lihtsate võtetega võltsinguid tuvastada. Tihti piisab vaid tähelepanelikust vaatlusest. Rahatähel on ehtsuse kindlaks tegemiseks turvaelemendid, mida saab kontrollida rahatähte katsudes ja kallutades. Kui kahtlus püsib, tasub rahatähte võrrelda ehtsa pangatähega. Pangatähtede turvaelemente ja nende kontrollimise viise on kirjeldatud Euroopa Keskpanga veebilehel. Võltsingukahtlusega pangatähe või mündiga tuleb pöörduda politseisse, kes saadab kahtlase raha ekspertiisi.

Täpsem Eesti statistika on Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles