Esna Galeriis avatakse Ene Mihkelsoni tekstide näitus

Järva Teataja
Copy
Ene Mihkelson.
Ene Mihkelson. Foto: Kristjan Teedema

2. veebruaril kl 17.30 avatakse Järvamaa kirjanduse pidunädala raames Esna Galeriis näitus "Varemed ja vahtrad. Ene Mihkelsoni tekstimaastikud". Vestlust saab jälgida ka Facebook'i ülekande vahendusel ning sellest valmib ka videosalvestus.

Näituse ühe kuraatori Aija Sakova sõnul toob väljapanek tähelepanu keskmesse nii Ene Mihkelsoni luule kui ka proosa ning avab seeläbi ukse kirjanikku maailma. Näitus juhib tähelepanu tekstide ja maastike omavahelistele seostele ning on ajendatud Ene Mihkelsoni 80. sünniaastapäevast 21. oktoobril 2024

“Ene Mihkelsoni vanemad olid pärit Järvamaalt, Lõimetsa (tänapäeval Käsukonna) ja Tammeküla küladest ning ka ta ise on sündinud just Tammekülas 1944. aastal. Kolm aastat varem oli taganev Punaarmee hävituspataljon suure osa selle piirkonna küladest maha põletanud.”

Sakova sõnul on oluline teada sedagi, et kirjaniku vanemad Evi ja Heinrich Mihkelson olid alates 1949. aastast sunnitud end nõukogude võimu eest varjama metsas just Koeru-Koigi-Päinurme piirkondades ning Ene kasvas üles oma tädi hoole all elades ja õppides mitmetes mõisakoolides: Rägaveres, Karitsal, Kabalas ja Rakveres.

Valmistudes Mihkelsoni juubeliaastaks võtsid Ene Mihkelsoni Seltsi liikmed Marju Lauristin, Sirje Olesk ja Mart Velsker 2023. aasta suvel ette rännaku Ene Mihkelsoni Järva- ja Virumaa maastikel. Näitusele on Marju Lauristin välja valinud Ene Mihkelsoni loomingust küla- ja mõisamaastikke nagu ka Lõimetsa küla mahapõletamist käsitlevaid luuletekste, aga ka proosakatkeid. Tekstikatkete kõrval saab vaadata ka kaasaegseid fotosid neist paigust.

Esna Galerii peremehe Martin Bristoli sõnul on näituse külastajatel võimalus tutvuda ka Ene Mihkelsoni ühe romaani – „Nime vaev“ – käsikirjaga, mis on pärit Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Kultuuriloolisest Arhiivist. “Külastajaid ootab peale selle ka lauatäis Ene Mihkelsoni raamatuid, suurem osa neist pärit tema loomingu uurija ja austaja Aija Sakova isiklikust raamatukogust. Kuna Esna Galerii on aeglustumise ja süvenemise paik, siis tahamegi inimestele pakkuda võimalust sukelduda sõnameistri maailma. Kogeda tema tekste enda ümber ja enda ees ning nautida sõna mõju.”

Näituse avamisel vestleb Ene Mihkelsoni sõbra ja pärandihoidja Marju Lauristiniga tekstide ja maastike omavahelisest seostest kirjandusteadlane Aija Sakova.

Näituse tekstid ja fotod on valinud Marju Lauristin ja Aija Sakova, kujundas Rene Haljasmäe. Näitus jääb Esna Galeriis avatuks mai keskpaigani.

Näituse valmimist toetasid Eesti Kultuurkapital, Järva Vallavalitsus, Eesti Kirjandusmuuseum ja Ene Mihkelsoni Selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles