Naersin terve tee pangani ehk naljakaid fakte raha kohta

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Raha on tõsine teema ja me kasutame seda iga päev. Aga kas te teadsite, et raha kohta on fakte, mida igaüks ei tea. Näiteks, kas te teadsite, et inglise keelne termin ‘money’ tuleb ladina keelsest sõnast moneta, mis oli antiikajal rahajumala nimeks. Siin on mõned naljakad faktid raha kohta, mis panevad muigama ja ehk isegi aitavad täiendada teie teadmistepagasit.

Sularaha on üllatavalt räpane

Kas teadsite, et rahatähtedel võib olla tuhandeid baktereid? Tegelikult näitavad mõned uuringud, et sularaha on isegi räpasem kui wc-pott! Seega, järgmine kord, kui kavatsete kelleltki vastu võtta sularaha, mõelge sellele faktile. Tark tegu oleks sularaha desinfitseerida ja seda muidugi vedelikuvabalt. Vastasel juhul rikute rahatähe ja selle väärtuse.

Monopol pidi õpetama majandust

Populaarne lauamäng Monopoly oli algselt mõeldud mängijatele kapitalismi pahede õpetamiseks! Elizabeth Maggie poolt 1903. aastal loodud mäng kandis nime "The Landlord's Game". Selle eesmärk oli harida inimesi monopolide ohtude ja maaomandi ebaõigluse kohta. Parker Brothers patenteeris mängu hiljem 1935. aastal ja sellest sai kohe tohutu hitt kogu maailmas. Monopoly mängus kasutatakse siiski mänguraha ja seda ei ole võimalik kasutada maksevahendina jaekaubanduses.

"Juust" on raha släng

Ühendkuningriigis on raha "juustuks" nimetamine levinud slängitermin. Mõiste päritolu on ebaselge, kuid arvatakse, et seda on kasutatud Somerseti maakonnas laialdaselt toodetava Cheddari juustu sünonüümina.

Esimene sularahaautomaat väljastas naeruväärse summa raha

Esimene sularahaautomaat paigaldati Enfieldi, Londonisse 27. juunil 1967.aastal. Masina lõi Barclays Bank ja see oli võimeline väljastama vaid 10 naelast pangatähte. Käivitamise päeval aga tekkis masinal tõrge ja see andis kavandatud 10 naelase asemel välja ilmatu 20-naelase kupüüri! Pole teada, kas keegi üritas ülejäägi tagastada.

Maailma kõige kallim münt müüdi üle 7 miljoni dollari eest

2002. aastal müüdi haruldane 1933. aasta Double Eagle'i kuldmünt vapustava 7,6 miljoni dollari eest! Münt, mis oli üks 13-st kunagi toodetud mündist, müüdi New Yorgi oksjonil ja seda peetakse üheks väärtuslikumaks mündiks maailmas.

Maailma kõige kallim tualettruum maksab 23,5 miljonit dollarit

Raha eest saab tõepoolest osta luksust ja mugavust isegi vannitoas. Hongkongis asuv Hang Fung Gold tualett on valmistatud täielikult täiskullast ja on kaetud üle 40 000 teemantiga! Selle väärtus on 23,5 miljonit dollarit ja seda peetakse maailma kõige kallimaks tualetiks.

Napoleon oli tuntud selle poolest, et tal oli rahaga kummaline suhe

Kuulsal Prantsuse kindralil ja keisril Napoleon Bonapartel oli rahaga ainulaadne suhe. Vaatamata tohutule rikkusele oli Napoleon uskumatult kokkuhoidlik ja teda nähti raha säästmiseks sageli vanu mantleid ja mütse kandmas. Lisaks kasutas ta sageli riidetükke ja pesi neid, et vähendada kulutusi uutele riietele.

Esimesed krediitkaardid loodi talupidajatele

Ameerika Ühendriigid on tuntud oma uuenduslike ideede poolest ning seda isegi rahaga ringi käimisel. 19.sajandi lõpus ja 20.sajandi alguses tekkisid põllumajandusega seotud poodidesse krediitkontod, mille ajendiks oli põllumajanduse hooajaline tulu toomise võimekus. Kaubamüüjad lõid talupidajatele krediidikontod ning kogusid nende ostud antud kontodele. Hooaja lõpus kui saabus talupidajatele nende töö tegemise eest tulu, tasuti kasutatud krediit. Krediitkaarte hakati väljastama siis kui talunikke tekkis märkimisväärselt juurde ja kõigi krediitkontosid oli raske järjel hoida. Esimesed krediitkaardid olid valmistatud papist.

Copy
Tagasi üles