Koguduse vestlusõhtu Paides vaeb kiriku ja riigi omavahelisi suhteid

Järva Teataja
Copy
Vestlusõhtute sari „Kirik kogukonnas, kogukond kirikus“ toimub iga kuu Paide Püha Risti koguduse kirikus.
Vestlusõhtute sari „Kirik kogukonnas, kogukond kirikus“ toimub iga kuu Paide Püha Risti koguduse kirikus. Foto: Helena Veldre

Täna toimub Paide Püha Risti kirikus järjekordne vestlusõhtu. Seekord on teemaks kiriku ja riigi suhted minevikus ja tänapäeval. Külla tuleb politsei- ja piirivalveameti peakaplan Valdo Lust.

Kiriku ja riigi suhted on küsimusena õhus olnud igal ajastul - keskaegne võimas katoliku kirik, mis troonis kohati riikide ja valitsejate kohal; reformatsioon, mis aitas omal moel kaasa rahvusriikide kujunemisele.

Vestlusõhtute korraldaja Eimar Veldre sõnul tuleb juttu sellestki, kas riik ja kirik on lahus või koos. "Või on hoopis väär niimoodi küsida? Eesti põhiseadus rõhutab, et riigikirikut ei ole. Seega saab rääkida hoopis riigi ja kiriku koostööst," rääkis Veldre.

"Paratamatult on küsimus ka sfäärides, milles kiriku ühiskonnaelus kaasa räägib. Kas see on hoolekanne, noorsootöö ja pärandihoid või on see ka poliitilistes aruteludes osalemine ja oma väärtuste kaudu rahvale valikute selgitamine," tõstatas Veldre küsimusi.

Kell 18.00 algaval vestlusõhtul saab ülevaate kiriku ja riigi suhete ajaloolisest kujunemisest, peamistest seisukohtadest ning tänapäeva olulisematest teemadest, kus kirik räägib ühiskonnaelus kaasa.

Vestlusringis on Paide Püha Risti koguduse õpetaja Andres Tšumakov, PPA peakaplan Valdo Lust ja kirikuloolane Priit Rohtmets.

Vestlusõhtute sari „Kirik kogukonnas, kogukond kirikus“ sai alguse mullu oktoobris ning kestab suveni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles