Suusaorienteerujad olid Eesti meistrivõistlustel medalilainel

Järva Teataja
Copy
Maanus Udam suusaorienteerumise Eesti meistrivõistluste sprindirajal.
Maanus Udam suusaorienteerumise Eesti meistrivõistluste sprindirajal. Foto: Paul Poopuu

Tänavused Eesti meistrivõistlused suusaorienteerumise sprindis ja sprinditeates toimusid Keila terviseradadel jäistes, vesistes ja kohati nappides lumeoludes, kuid tänu korraldajaklubi Harju OK suurtele jõupingutustele said võistlejad nautida igati põnevaid ja tehnilisi radu.

Orienteerumisklubi JOKA eestvedaja Paul Poopuu andis teada, et võistlemas oli eranditult kogu Eesti paremik, sest juba nädala pärast seisavad ees MK-etapid, Põhjamaade noorte meistrivõistlused ja veteranide maailmameistrivõistlused Haanjas ja Eesti meistrivõistlused oli viimane võimalus vormi lihvimiseks ja koondise kohtadele kandideerimiseks.

Järvamaa orienteerumisklubi JOKA suusaorienteerujail õnnestus võistlus hästi ja erinevates vanuseklassides võideti kokku 8 individuaal ja 3 teatevõistluse medalit.

Põnevusega oodati naiste sprindiraja võistlust, kus 4,6 km ja 12 KP-ga rajal olid üheskoos heitlemas nii eliitklassi kui ka juunioride vanuseklassi naised, nende seas selle ala maailmameister Daisy Kudre-Schnyder Värska orienteerumisklubist Peko. JOKA poolt olid väljas sel hooajal ka suusaorienteerumises võimeid proovivad Eesti murdmaasuusakoondise liidrid Kaidy ja Keidy Kaasiku ning äsjane noorte EMi pronksineiu Anett Liisa Parts. Võistlus kulgeski väga tasavägiselt. Raja keskel asuvas vaheajapunktis oli napi 1 sekundilise eduga liidriks Daisy Kudre-Schnyderi õe Doris Kudre (OK Peko) ees, 5 sekundiga kaotas Keidy Kaasiku ja 26 sekundiga Kaidy Kaasiku ning ka juunioride klassi parimad Liis-Marii Kaso (Rakvere OK) ja Anett Liisa Parts jäid liidrist vähem kui minuti kaugusele. Finišiks pani slle ala maailmameister Daisy Kudre-Schnyder oma paremuse veidi kindlamalt maksma ja võitis ajaga 16:17, Doris Kudre kaotas 24 sekundiga ja lõpuni väga kindlalt sõitnud Kaidy Kaasiku võitis ajaga 17:02 pronksmedali. Juunioride meistriks tuli absoluutarvestuse 4. koha saavutanud Liis-Marii Kaso ajaga 17:27, kellele järgnes 35 sekundilise kaotusega nii juuniorde kui absoluutarvestuses veel noorteklassi kuuluv Anett Liisa Parts. Vaheajapunktis medalikonkurentsis olev Keidy Kaasiku tegi raja teises pooles suure orienteerumisvea ja lõpetas üheksandana.

Meeste eliitklassi ja juunioride võistluses olime esindatud vaid juunioride vanuseklassis. Meeste arvestuses võitis oma esimese meistritiitli Kevin Hallop (Värska OK Peko). JOKA juunioridest oli parim Maarius Kotsulim, kes saavutas juunioride konkurentsis 6. koha ja oli üldarvestuses kaheteistkümnes.

Noormeeste M18 vanuseklassis olid JOKA noored eriti edukad. Kaheteistkümne noormehe konkurentsis võidutses Maanus Udam, kellele järgnes Kerto Kaasiku. Neljandana lõpetas Kristjan Maiste, viies oli Kennet Keerberg ja seitsmes Mehis Ries. Poiste M14 klassis võitis hõbemedali Justus Udam ja 6. kohaga lõpetas Karl Märten Aren. Tüdrukute N16 klassis saavutas Anna Mia Atonen 4.koha. Seitsmendana koha said Vahur Ries poiste M16 vanuseklassis ja Annaliisa Aren tüdrukute N14 vanuseklassis. Veteranide seas jõudsid medalivõiduni Ilmar Udam, kes saavutas M45 vanusklassis 20 mehe konkurentsis hõbemedali. Pronksmedalikohal lõpetasid Kaarel Kallas M35 vanuseklassis ja Siir Poopuu klassis N65.

Eesti meistrivõistlused suusaorienteerumise sprinditeates peeti Keilas juba paar tundi pärast sprindivõistluse lõppu. Ilm hakkas õhtupoolikul jahenema ja libisemine muutus jäisemaks muutuval lumel hommikupoolsega võrreldes paremaks. Võisteldi kaheliikmeliste võistkondadena, kummalgi võistlejal tuli vaheldumisi kolmel korral läbida ca 1,5 km pikkune sprindirada, kus kiirel sõidul oli vaja olla väga hoolikas õigete KP-de läbimisel, sest hajutuspunkte oli rajal väga tihedalt.

Naiste põhiklassis oli oodata põnevat rebimist kahe õdedest koosneva võistkonna vahel – OK Peko eest olid stardis Daisy Kudre-Schnyder ja Doris Kudre ning JOKA eest Kaidy ja Keidy Kaasiku. Kahe vahetuse järel olid 24 sekundiga juhtimas õed Kaasikud, kuid kolmandas vahetuses jäi Kaidy Kaasikul üks kontrollpunkt läbimata ja sellega langes JOKA naiskond kahjuks konkurentsist ning OK Peko esindusnaiskond võitis ülikindlalt. Meeste põhiklassis läksid suursoosiku Peko võistkondade tulemused samuti tühistamisele ja üllatusvõidu pälvis Otepää SK võistkond koosseisus Sander Pritsik-Chris Marcus Krahv. Vaheaegades püsisid medaliheitluses ka JOKA mehed Maanus ja Ilmar Udam, ent paraku läks nendegi tulemus tühistamisele vale KP läbimise tõttu. Medalita JOKA võistkonnad siiski ei jäänud. Neidude N16 vanuseklassis võtsid Anna Mia Atonen ja Anett Liisa Parts kindla võidu, edestades järgnevaid üle 6 minuti. Noormeeste samas vanuseklassis võitsid Vahur Ries ja Justus Udam pronksmedalid ning Christofer Valang ja Karl Märten Aren lõpetasid kuuendana. Meesjuunioride teatevõistlusel saavutasid Maarius Kotsulim ja Henri Perillus neljanda koha. Meie eeldatav tugevam koosseis Kennet Keerberg ja Kerto Kaasiku ei suutnud kahjuks rada määrustepäraselt läbida ja tulemust kirja ei saanud. Meesveteranid M35 vanuseklassis suutsid Kaarel Kallas ja Kaimo Maiste sõita end pronksmedalile. Mehed 50+ teatesõidus lõpetasid Vahur Palu ja Raul Laas neljandana.

Suusaorienteerujate hooaeg jätkub sel nädalavahetusel rahvusvaheliste tiitlivõistlustega Haanjas ja kahe nädala pärast toimuvad samas Eesti meistrivõistlused lühi- ja tavarajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles