Paide Teater ja Theatrum alustasid koostöölavastuse „Esimene kiri” proovidega

Järva Teataja
Copy
Roos Lisette Parmas
Roos Lisette Parmas Foto: Marius Peterson

Sel kevadel jõuab kahes linnas ja teatrimajas lavale dramaturgi ja lavastaja Roos Lisette Parmase algupärand „Esimene kiri”. Armastuse eri vorme lahkav lugu, kus astuvad üles noored näitlejad Merlin Kivi, Mark Erik Savi, Maria Teresa Kalmet ja Jonathan Peterson, esietendub 2. aprillil Paide Teatris ja 16. aprillil Theatrumis.

„Esimene kiri” on Paide Teatri ja Theatrumi esmakordne ühine loometöö. Varasemalt on Theatrum mänginud Paides ja Järvamaal Väätsa mõisas külalisetendusi ning senine hea kontakt nii Paide Teatri kui kohaliku publikuga on nüüd viinud esimese koostöölavastuseni. Näidendi autor ja lavastaja Roos Lisette Parmas on lõpetanud EMTA lavakunstikooli 30. lennu – mille juhendajaks oli Lembit Peterson –, samalt kursuselt on ka lavastuse kunstnik Kalju-Karl Kivi ja kolm kaasategevat näitlejat Merlin Kivi, Mark Erik Savi ja Maria Teresa Kalmet.

„Esimene kiri” räägib kahest paarist, nende otsingutest ja püüdlustest armastada ja olla armastatud. Roos Lisette Parmas: „Kõikidest teemadest kõige enam paelub mind autori ja lavastajana armastuse mitmenäolisus, tema ambivalentsus. Kogu spekter – nagu ütleb üks tegelane selles näidendis poolnaljatlemisi: „Ja see armastus ja mitte lihtsalt „armastus-esimesest-silmapilgust, millest me kõik nii tüdinud oleme”, vaid kogu armastus, ma räägin: kogu spekter – platooniline kehaline iha vaba vastamata isamaa kolmnurk-armastus, mis-iganes-you-name-it…” Armastusse on justkui sisse kodeeritud tema paradoksaalsus. Kuidas ühel hetkel juhatab ta kätte kindla suuna ning kõik näib niivõrd selge ja teisel hetkel eksime armastuse keerdkäikudes ilma igasuguse valguseta; ühel hetkel näeme armastuses lunastust, teisel hetkel kannatust. Just see paradoksaalsus on „Esimese kirja” keskmes – kui erinevat valgust heidab armastus erinevatel hetkedel nii meie endi sisse kui ka meie ümber.”

„Esimene kiri”

Paide Teater / Theatrum

Esietendused 2. aprillil 2024 Paide Teatris ja 16. aprillil 2024 Theatrumis

Autor ja lavastaja Roos Lisette Parmas / Kunstnik Kalju-Karl Kivi / Valguskujundajad Léon Augustin Allik ja Kärt Karro / Helikujundaja Ramuel Tafenau

Osades Merlin Kivi, Mark Erik Savi, Maria Teresa Kalmet ja Jonathan Peterson

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles