Noor- ja veteranorienteerujad tegid Haanjas medaliväärilisi sõite

Järva Teataja
Copy
Siiri Poopuu suusaorienteerumise veteranide MMi sprindirajal.
Siiri Poopuu suusaorienteerumise veteranide MMi sprindirajal. Foto: Reigo Teervalt

Vaatamata üha kahanevale looduslikule lumekattele toimusid Haanjas suusaorienteerumise Maailma karikavõistluste finaaletapid koos U23 vanuseklassi maailmameistrivõistlustega, veteranide maailmameistrivõistlused ja Põhjamaade noorte karikavõistlustel, kus olid stardis ka Järvamaa orienteerumisklubi JOKA suusaorienteerujad. Medalivõitudeni jõudsid seal noored ja veteranorienteerujad.

Orienteerumisklubi JOKA eestvedaja Paul Poopuu ütles, et maailma karikavõistlustel panid end suusaorienteerumises taas proovile Eesti naiste suusakoondise tippu kuuluvad Kaidy ja Keidy Kaasiku.

Naiste 3,5 km pika ja 12 kontrollpunktiga rajal saavutas üllatusvõidu leedulanna Judita Traubaite, kes viimastel aastatel on enam keskendunud laskesuusatamisele ja kuuludes sel alal hiljutisel MMil Leedu koondisse. Eestlannadest oli viienda kohaga parim paari aastatagune selle ala maailmameister Daisy Kudre Schnyder.

JOKA sportlased sõitsid Poopuu hinnangul südikalt, ent orienteerumistehniliselt nõudlik rada ei võimaldanud neil oma suusakiiruse trumpe täiel määral rakendada. Kaidy Kaasiku lõpetas 35. kohaga, olle ühtlasi U23 MMi arvestuses 18. kohal ja Keidy Kaasiku tulemuseks MK-l jäi 37. koht ja U23 MMil 20. koht.

Kaksiõdede endi sõnul on nad ikka eelkõige suusatajad, ent vahel on päris põnev ja huvitav end ka hoopis teistsugustel suusaradadel ja -oludes proovile panna.

Naiste U23 vanuseklassi maailmameistriks krooniti üldarvestuses neljas olnud rootslanna Ella Turesson.

Veteranide maailmameistrivõistluste toimumine Haanjas selgus alles jaanuari teises pooles, sest algselt pidid need toimuma jaanuarikuus Itaalias, ent sealsed lumeolud seda ei võimaldanud ja seetõttu tehti pakkumine MMi korraldamiseks koos koos MK finaal etappidega Eestile.

JOKA klubi sportlasi oli veteranide MMil startimas kolm. Naiste W65 vanuseklassis võitis Siiri Poopuu hõbemedali kõigil kavas olnud aladel- sprindis, lühi- ja tavarajal. Kõigil aladel oli kindel võitja Anne Pelto Huikko Soomest. Meeste M50 vanuseklassis võistelnud Ilmar Udam ei suutnud avastardis tavarajal kuidagi kaardilugemist paika saada, mis päädis kaardis väljasõidu ja jooksuotsaga tagasi kaardil olevasse suusaradade võrku ning tulemuseks jäi kaheksas koht. Lühirajal õnnestus teha vigade parandus ja võita pronksmedal. Meeste M55 klassis jäi Tenno Alamaa parimaks tulemuseks seitsmes koht lühirajal.

Põhjamaade noortekoondiste karikavõistlustel kuulusid Eesti Koondisse neli JOKA suusaorienteerujat.

Neist edukaimana võitis Anett Liisa Parts neidude W18 vanuseklassis sprindis ja tavarajal kuldmedali ning lühirajal pronksi. Edukalt võistles ka viimastel aastatel põhiliselt laskesuusatamisele pühendunud Maanus Udam, kes poiste M18 vanusklassis võitis sprindis ja lühirajal pronksmedali ning oli tavarajal viies. Samas vanuseklassis näitas oma kuulumist omaealiste suusaorienteerumise paremikku ka Kerto Kaasiku, kelle saagiks jäi sprindi viies, tavaraja seitsmes ja lühiraja kaheksas koht. Kuna tänavuse aasta juunioride MMi teatesõidu Eesti kuldse võistkonna liikmed püüdlesid seekord tulemusi U23 MMi arvestuses, siis kuulus koondisse ja võistles südilt konkurentidest paar aastat noorem Kennet Keerberg. Avaalal sprindis purunes tal kohe raja alguses suusakepp ja tegelikud võimed realiseerimata, ent tavaraja seitsmes ja lühiraja kaheksas koht olid kordaminekud. Samadel radadel ja samas konkurentsis võistlesid ka koondisse mittekuuluvad JOKA klubi meesjuuniorid Maarius Kotsulim, kelle parimaks tulemuseks jäi sprindi seitsmes koht ja Marten Presmann, kes oli tavarajal kümnes.

Samas toimunud avatud võistlusel saavutas poiste M14 klassi sprindis Christofer Valang kuuenda ja Oliver Poopuu üheksanda koha ning W16 klassis Lisete Solenikova seitsmenda koha.

Järgmisel nädalavahetusel pidanuksid suusaorienteerujad Haanjas heitlema Eesti meistrimedalitele, ent praegustes ilma- ja lumeoludes jääb see võistlus ära ja tõenäoliselt enne päris aasta lõpukuid meistrivõistlusi korraldada ei õnnestugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles