Linnu ja majaomaniku tüli tasub ennetada varakult

Järva Teataja
Copy
Pääsukesed otsustasid oma pesa loodi ajada Järvamaal Roosna-Alliku vallas Jüri-Sandri Talu maakivist hobusetallis, mis on 118 aastat vana.
Pääsukesed otsustasid oma pesa loodi ajada Järvamaal Roosna-Alliku vallas Jüri-Sandri Talu maakivist hobusetallis, mis on 118 aastat vana. Foto: Eda Jaansen-Valge

Majaomaniku ja linnu konflikti tuleb võimalikult varakult ennetada ning tekitada olukord, et linnud inimese jaoks ebasobivasse kohta üldse pesa ei ehitaks. Näiteks varesed ja kajakad otsivad endale sobivat pesitsuskohta juba praegu, mistõttu on õige aeg hoone üle vaadata ning vajadusel takistada sellele lindude ligipääs.

Keskkonnaameti loodushoiutööde büroo juhataja Eike Tammekänd ütles, et enne lindude pesitsushooaja algust peaks ehitise üle vaatama seetõttu, et pesitsuse ajal lindude häirimine on ebaeetiline ja seadusega keelatud, sest poegade kasvatamine on nende jaoks kõige olulisem ja tundlikum periood. „Majaomanik peaks üle vaatama ja vajadusel takistama lindude ligipääsu katusele, pööningule, rõdudele, räästaalustele, samuti võiks kriitilise pilguga üle vaadata kogu pooleliolev ehitis või näiteks laoplats. Eriti põhjalikult tuleks seda teha, kui on teada, et kevadel või suvel on plaanis majal katust või voodrit vahetada,“ selgitas Tammekänd.

Looduse loomulikku eluringi peaks inimene sekkuma võimalikult vähe ja linnud on linnakeskkonna loomulik osa. Sekkumine on põhjendatud ainult inimeste tervise või vara kaitseks. Eike Tammekänd meenutas, et kõige parem on, kui linnud inimese jaoks ebasobivasse kohta üldse pesa ei tee ja saaksid juba varakult leida sobivama koha. „Kui aga pesas on juba munad ja/või pojad, siis tuleb neist eemale hoida ja oodata, kuni tibud on piisavalt suured, et lahkuvad pesapaigast. Kui minna poegi häirima või eemaldama, on see tugev signaal linnuvanematele, et inimene on ohtlik ja suureneb inimesi ründavate isendite hulk. Kui negatiivne kogemus inimestega puudub, kasvatavad nt kajakad rahumeelselt oma pojad suureks ja lahkuvad,“ täpsustas Tammekänd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles