Tänasest on siseveekogude jääle minek Järvamaal keelatud

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Talvine kalapüük muutub ilmade soojenedes üha ohtlikumaks.
Talvine kalapüük muutub ilmade soojenedes üha ohtlikumaks. Foto: Urmas Luik

6. märtsist keelatakse siseveekogude jääle minek Harjumaal, Ida-Virumaal, Lääne-Virumaal, Hiiumaal, Järvamaal, Läänemaal, Pärnumaal, Raplamaal ja Saare maakonnas.

Viimastel nädalatel on õhutemperatuur püsinud termomeetri plusspoolel ning soe ilm on muutnud siseveekogude jää hapraks. Sellistes oludes on jääle minek eluohtlik ning õnnetuste vältimiseks keelab Päästeamet 6. märtsist Eesti siseveekogude jääle mineku Põhja-, Lääne- ja Kirde-Eestis.

Ennetusbüroo juhataja Arvi Uustalu manitses, et ehkki mõned järved võivad kalameeste tegutsemiseks olla veel sobiva jääpaksusega, siis lihtsal lõbu pärast enam jääle minna siiski ei tohiks. #Eriti puudutab see lapsi, keda tuleb jääle mineku eest hoiatada ning keelata," sõnas ta.

Veel möödundu nädalavahetusel käisid Türi päästekomando päästjad Türi tehisjärve jäält lapsi ära toomas ja neile selgitustööd tegemas sellise teguviisi ohtlikkusest. Kui lapsed said asjast aru ja jääle enam ei roni, siis kalamehed võtavad olukorrast viimast ning Pärnu jõe aeglasema vooluga osades on ikkagi näha neid jääl toimetamas. Päästeamet palub keelu eirajatest teada anda. 

Sel aastal on jää tõttu ohtu sattunud vähemalt 16 inimese elu. Sageli lähevad kalastajad ja lapsed jääle ka siis, kui on lausa lahtist vett näha. Eelmisel aastal uppus nõrga jää tõttu kolm inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles