FOTOD Järvamaal meenutati olulist ühiskonnategelast Jüri Vilmsi

Järva Teataja
Copy

Eile möödus 135 aastat Eesti riigi ühe rajaja ja poliitiku Jüri Vilmsi sünnist. Jüri Vilms sündis endise Kabala valla (nüüdne Türi vald) Arkma külas Piduri talus. Piduri talu maadel toimus eile sel puhul mälestushetk. Laupäeval toimub aga Vilmsile pühendatud kultuuriloopäev.

Jüri Vilms oli Eesti riigimees, Eesti esimene kohtuminister, Eestimaa päästekomitee liige.

Ta õppis 1898–1901 Pilistvere kihelkonnakoolis ja 1901–06 Pärnu keiser Aleksander I gümnaasiumis, mille lõpetas 1907 eksternina.

1911. aastal lõpetas ta Tartu ülikooli õigusteaduskonna ning töötas seejärel Tallinnas advokaadina. Poliitikaga hakkas tegelema 1917. aastal. Ta aitas asutada eesti rahvusväeosi, oli Eestimaa ajutise maaomavalitsuse rajamise ajal Päevalehe poliitikaoskonna toimetaja ning asutas Eesti radikaalsotsialistliku partei, millest kujunes Eesti tööerakond.

Vilms oli Eesti maanõukogu Eestimaa päästmise komitee liige, mis valmistas ette Eesti iseseisvuse ning esimeses Eesti Ajutises Valitsuses kohtuminister ja peaministri asetäitja.

Et saada Eesti iseseisvuse kindlustamiseks välismaalt toetust ja abi üritas koos kaaslastega minna sakslaste võimu all olevast Põhja-Eestist üle merejää Soome, kuid sattus 24. III 1918 Suursaarel sakslaste kätte vangi ja hukati Helsingis.

1920. aastal toodi Vilmsi põrm Eestisse ning sängitati mulda Pilistvere kalmistul.

Sel laupäeval toimub Pilistveres Jüri Vilmsi 135. sünniaastapäevale pühendatud kultuuriloopäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles