Karulauk (Allium ursinum) on üks esimesi kevadekuulutajaid, kes oma vitamiinidest pungil rohelusega eestlaste toidulaual armastatud lemmikuks on saanud. Tänu soojadele ilmadele on esimesed karulauguhakatised juba oma võrsed mullast välja pressinud. Mida peab aga enne metsa minemist teadma?
Tellijale
Vitamiinipomm pistis nina maa seest välja
Eesti loodusmuuseumi eksperdid ütlevad, et kõige tähtsam on korjates kindel olla, et tegemist on tõepoolest karulauguga. Kõige sagedasem taim, millega teda segamini aetakse, on harilik siniliilia ehk tsilla (Scilla siberica), aga ka piibeleht ehk maikelluke (Convallaria majalis) ja harilik sügislill (Colchicum autumnale). «Piibeleht on väga mürgine taim – mürgine on isegi vaasivesi, kus maikellukese kimpu on hoitud,» hoiatab Eesti loodusmuuseumi botaanik Jana-Maria Habicht. Nii et selle taime söömine lõpeb tõenäoliselt väga tõsise mürgistuse või isegi surmaga. Sügislill on samuti eluohtlikult mürgine – kui süüa sügislille lehti või sibulat, siis haiglast ei pääse.