Perearst: abielu teeb Eesti mehed paksuks

BNS
Copy
Meeste levinuimad kaaluprobleemid on tingitud alkoholist.
Meeste levinuimad kaaluprobleemid on tingitud alkoholist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäeval toimunud mehe tervise konverentsil „Miks mees sureb äkki?“ rääkis perearst ja riigikogu liige doktor Eero Merilind, et abiellumisel on negatiivne mõju Eesti meeste kehamassiindeksile, mis on tingitud eelkõige vähenevast füüsilisest aktiivsusest ja toitumisharjumuste muutusest pärast abiellumist.

„Kõige kriitilisem iga meeste tervises on vahemikus 40-49 eluaastat, mil hakkavad ilmnema tõsisemad tervisemured,“ lausus Eero Merilind. „Selles vanusegrupis on 27 protsenti Eesti meestest liigitatud rasvunuks, mis on tõsine probleem, kuna rasvumist seostatakse meestel mitmete negatiivsete tervisenäitajatega nagu kõrge vererõhk, isheemilised südamehaigused, insult, diabeet, testosterooni taseme langus, erektsioonihäired, kehvad maksanäitajad ja vaimse tervise probleemid.“

Perearsti sõnul näitab statistika huvitaval kombel, et üks oluline tegur, millega meeste kaalutõusu võib seostada, on abiellumine. „Mehed muutuvad abielludes laisaks. Just vähenev füüsiline aktiivsus on peamine põhjus, miks meeste kehakaal peale abiellumist kasvab. Samuti tarbivad nad suurema kaloraažiga toitu ja nende söögikorrad on regulaarsemad,“ selgitas Merilind. „Loomulikult ei ole abiellumine meeste tervisele siiski ainult negatiivse mõjuga – mitmete teiste tegurite, näiteks vaimse tervise poolest on abielus inimesed üldiselt tervemad ning eriti just vanemas eas ehk 55-59-aastaselt hindavad abielus mehed oma tervist vallalistest paremaks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles