VAT Teatri „Pal-tänava poisid” etendub Paides

Järva Teataja
Copy
Pal-tänava poisid.
Pal-tänava poisid. Foto: VAT Teater

8. mail kell 13 saab Paide Musika- ja Teatrimajas vaadata VAT Teatri kõige teenekamat lavastust „Pal-tänava poisid”.

Lavastus "Pal-tänava poisid" esietendus VAT Teatris esimest korda 2004. aastal. Lavastuses mängisid Margo Teder, Janek Sarapson, Tanel Saar ja Kaspar Jancis. See koosseis mängis lavastust kümne aasta vältel täpselt 200 korda. Viimane etendus toimus neil 7. novembril 2014 ja kuna lavastust saatis endiselt väga suur menu, panid lavastaja Aare Toikka ja kunstnik Kaspar Jancis kokku uue koosseisu ning „Pal-tänava poisid” esietendus taas 10. novembril 2015. Nüüd mängivad Pal-tänava kangelasi Mihkel Kabel, Meelis Põdersoo, Martin Kõiv ja Maarius Pärn.

Suure ungari kirjaniku Ferenc Molnari noorteromaan "Pal-tänava poisid" kuulub oma aegumatu temaatika, põneva süžee ja värvikate karakteritega kindlalt laste- ja noortekirjanduse klassikavaramusse. Kaasahaarav lugu räägib ungari noorukitest, kes mänguplatsi lahingutes kannavad ideed kodumaa iseseisvuspüüdlustest.

Pal-tänava poiste ja Botaanikaaia punasärkide võitlus saeveski krundi pärast on pannud kaasa elama ning aust ja sõprusest mõtlema põlvkondade kaupa noori inimesi. Kuigi kaasaegsetel noortel on oma aja veetmiseks tuhandeid muid võimalusi, ei jäta see liigutav lugu sügavalt puudutamata mitte kedagi.

Ferenc Molnàr on ungari kirjanik, üks XX sajandi ungari näitekirjanduse silmapaistvamaid, rahvusvaheliselt kõige tunnustatum esindaja. Tema autobiograafiline noorsooromaan "Pal-tänava poisid" ilmus 1907. aastal. Teosest on tehtud mitmeid teatri ja filmiversioone. Eestis jõudis romaan esmakordselt teatrilavale Draamastuudio teatris Andres Särevi dramatiseeringus 1932. aastal.

VAT Teatri versioon „Pal-tänava poistest” on leidnud tunnustust nii eestis kui välismaal. Lavastus on pälvinud Eesti Teatri Festivalil "Draama" auhinna hingestatud fantaasia eest. Teatrifestivalil "Banaanikala" sai "Pal-tänava poisid" lastežüriilt Grand Prix, täiskasvanute zürii andis parima lavastuse ja dramatiseeringu preemia Aare Toikkale; näitlejapreemiad said Margo Teder ja Tanel Saar.

2006. aastal sai lavastus Peterburi Rahvusvahelisel Teatrifestivalil "Raduga" parima näitlejate ansambli peaauhinna, samal aastal andis Eesti Teatrikriitikute Ühenduse "Hea teatri auhinna” lavastaja Aare Toikkale.

Etendus on kahes vaatuses ja kestab ca 2 tundi ja 30 minutit, lavastuse sihtgrupp on noored alates 12. eluaastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles