Paide jalgpalliakadeemias seatakse ambitsioonikaid sihte

Järva Teataja
Copy
PLM jalgpalliakadeemia tutvustus.
PLM jalgpalliakadeemia tutvustus. Foto: Rein Oselin

Järvamaal räägiti jalgpalliakadeemia plaanist esmakordselt 2016. aastal. Kaheksa aastat hiljem saab eesmärk suure töö tulemusena täidetud, vahendab EJL Jalkas ilmunud lugu.

Paide Linnameeskonna spordidirektori Gert Kamsi jutust selgub, et viimased kolm aastat kaalutleti palju, kas, kuidas ja miks Eesti südamesse akadeemia rajada. Kams rõhutab ka kvaliteetse taristu tähtsust, mis oli projekti alustamiseks oluline argument. Paidesse oli eelkõige vaja saada kohalik jalgpallihall, mis valmib järgmise aasta jaanuaris. Kasutuses on ka hea kattega kunstmuruväljak ning Ülejõe treeningukeskuse kaks täismõõtmetes muruväljakut. „Halli valmimisega on see pakett suhteliselt ideaalilähedane,“ leiab Kams.

Õppetöö osas pidas klubi esialgu läbirääkimisi Paide riigigümnaasiumiga. Kamsi sõnul kohtuti kooli esindajatega viimase aasta jooksul vähemalt kolm korda, kuid osalised kokkuleppeni ei jõudnud. Ta rääkis, et riigigümnaasiumiga oli keeruline leida head tasakaalu õppimise ja treeningute vahel, mispärast alustas linnameeskond koostööd hoopis Järvamaa kutsehariduskeskusega.

Mis on Paide Linnameeskonna akadeemia eesmärk? „Sportlikus mõttes – et oleks neid mängijaid võimalikult palju,“ vastab Kams, viidates samal ajal kontori seinal rippuvale särgile, millele trükitud Ragnar Klavani nimi. Paide spordidirektori jutust jäävad kõlama ambitsioonikad sihid. Muidu ei näe ta projekti panustamisel erilist mõtet. „Peame mõtlema suurelt. See peab olema koht, kus tahame teha tippsporti ning kasvatada mängijaid Paide Linnameeskonnale, teistele tippklubidele ja ka Eesti koondisele,“ räägib ta. Lisaks viitab Kams asjaolule, et tõenäoliselt ei sirgu kõikidest õpilastest jalgpallureid, kuid koostöös kutsehariduskeskusega saab tagatud, et neile jääb vabadus mõnel teisel elualal tipptegijaks pürgida. Samuti on Paide koos jalgpalliliiduga välja töötanud koolitusprogrammid, mis võimaldavad „akadeemikutel“ ka muul moel jalgpalliga seotuks jääda. Noortele pakutakse variante tutvuda kohtunikutöö, treeneriameti ja spordijuhtimise alustega.

Praeguse plaani kohaselt on Paide soov akadeemiasse võtta umbes 20 mängijat ja oodatud on nii poisid kui tüdrukud. Kamsi sõnul on võimaluse vastu suur huvi, sest spordidirektor saab üle päeva telefonikõnesid Eesti eri paikadest. See tähendab ühtlasi, et soovijate hulgast tehakse skautimise ning füüsiliste ja tehniliste katsete põhjal valik, kellest saab akadeemia mängija ning kellest mitte. Kaugematest kohtadest pärit mängijatele on koostöös kutsehariduskeskusega pakkuda majutus ning lisaks tagatakse akadeemia mängijatele tasuta lõunasöök.

Kalevi ja Paide akadeemia treeningufilosoofias on näha üsna sarnast mustrit: kaks trenni päevas, kokku kaheksa trenni nädalas, mängijale positsioonipõhine lähenemine ja fitnessitreener. Kams räägib, et Paidesse on oodata ka välisspetsialiste, kuid konkreetsed nimed ja ametikohad jäävad hetkel veel saladuseks. Küll aga on teada, et akadeemia vastutav treener on Meelis Rooba. Teda hakkab abistama Paide duubelvõistkonna serblasest peatreener Andreja Varićak, kes eelmisel hooajal oli esindusvõistkonna abitreener.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles