Loodusmees külastab raamatukogu

Järva Teataja
Copy
Urmas Tartes
Urmas Tartes Foto: Margus Ansu

Järgmisel teisipäeval kell 17.30 toimub Türi raamatukogus kohtumisõhtu Urmas Tartesega. Loodusmees peab loengu teemal „Sääskedest ja teistest todedatest putukatest”.

Urmas Tartes on hariduselt bioloog-zooloog. Teda on eriti paelunud putukad, nende evolutsioon, roll eluvõrgustikus ja suhted inimestega. Juba akadeemilise karjääri kõrval hakkas ta tegutsema loodusfotograafina ning esineb jätkuvalt erinevale kuulajaskonnale pildiprogrammidega loodusest ja eriti putukatest.

2010. vahetas ta professoriameti vabakutselise loodusemehe ja loodusfotograafi tegevuse vastu. Akadeemilisest elust on tal jätkuvalt pidada loodusfotograafia kursus Tartu Pallase Kõrgemas Kunstikoolis ja fotograafiakursus Eesti Maaülikoolis.

Erinevates ajalehtedes, loodusajakirjades ja veebiportaalides on tema klaviatuurilt ilmunud sadu piltidega illustreeritud looduslugusid ja mitmeid raamatuid. On koostanud loodushariduslikke näituseid ja on mitmete raamatute ja multimeediaprogrammide kaasautor.

2009. aastal sai Urmas esimese eestlasena kategooria võidu maailma prestiižeimal loodusfoto konkursil Wildlife Photographer of The Year. Samuti on ta saanud mitmed auhindu Aasta Loodusfoto konkursilt Eestis. Ta on aastaid pilte hinnanud erinevates žüriides: Matsalu Loodusfilmide festival, Looduse Aasta Foto, Eesti Looduse fotovõistlus ja VVV fotokonkurss „Märka Mind“.

Urmase ettekannetes põimuvad omavahel loodusseadused, putukate maailma ja inimese eluviiside mitmekesisus. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles