Türi kooliõpilased hakkasid teatrikriitikuteks

Järva Teataja
Copy
Vanemuise teater.
Vanemuise teater. Foto: Kristjan Teedema

Gümnaasiumiõpilastele suunatud Vanemuise teatri kriitikakonkursi „Arukas arvustaja“ parimaks arvustajaks tunnistati Ronja Talunik, kes analüüsis arvustuses „Lavastus, mida ilmtingimata vaadata kaks korda ehk Double espresso shot Werneris“ Artur Alliksaare elust ja luulest inspireeritud lavastust „Sada grammi taevasina“.

Võistlusele saadetud 21 tööd olid tänavu keskendunud draamalavastustele, enim kirjutati lavastusest „Mitte midagi“ ning „Prohvet ja idioot“. Konkursitööd laekusid Türi Põhikoolist, Tartu Tamme Gümnaasiumist, Nõo Reaalgümnaasiumist, Hugo Treffneri Gümnaasiumist ja Väike-Maarja Gümnaasiumist.

Žürii koosseisus dramaturgid Anu Tonts, Kerttu Piliste, Sven Karja ja draamanäitleja Jaanus Tepomees valisid tänavuseks arukaimaks arvustajaks Ronja Taluniku, kes kirjutas arvustuse „Lavastus, mida ilmtingimata vaadata kaks korda ehk Double espresso shot Werneris“ Urmas Vadi lavastusele „Sada grammi taevasina“.

Žürii tõstis esile veel kolm tööd: Kirsi Laaniste arvustuse „Broadway päikesekiired Eesti lavalaudadel” lavastusele „Päikesepoisid“, Lee Holmi arvustuse „Neljas õde“ lavastusele „Neljas õde“ ning Helerin Seera kriitika „Kõik võiksid olla erinevad“ lavastusele „Mitte midagi“.

Vanemuise dramaturg Sven Karja ütles Türi kooliõpilastest rääkides, et nemad olid käinud vaatamas Vanemuise noortelavastust „Mitte midagi“ ja tänuväärsel kombel vormistasid oma muljed teatri kriitikakonkursile. „Silma torkas, et teatril oli taani kirjaniku romaani lavaleseadega õnnestunud noori üllatada – paljud kirjutajad tunnistasid, et olid valmis millekski muuks,” avaldas ta. „Üles kirjutatud mõtted lubavad arvata, et lavastus, mis esitab ühe kooli VII klassi õpilastest üsna ehmatava loo, suutis noori kõnetada ja lubas ka tõmmata paralleele omaenese eluga. Rangelt võttes polnud kõik neist kirjutistest klassikalises mõttes teatrikriitika, vaid pigem oma mõtete jagamine, aga eks eluõigus ja oma väärtus on sellistelgi kirjatöödel. Kes teatri vastu sügavamat huvi tunneb, küllap leiab üles võimalused oma teatri-alast tööriistakasti täiendada.”

Karja lisas, et eks žürii eriline rõõm tänavuse konkursi juures oli see, et tööd olid keeleliselt üsnagi heal tasemel ja väljendusoskus tunduvalt kõrgem kui mõnel eelmisel aastal.

„Arukas arvustaja“ uus konkurss kuulutatakse välja Vanemuise teatri 155. hooajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles