Vilgas ja ohtlik tants valimisõiguse äravõtu ümber

Anti Allas
, riigikogu liige (SDE)
Copy
Anti Allas
Anti Allas Foto: Arvo Meeks

Taaskord on käivitunud hoogne trall Eestis alaliselt elavatelt Venemaa ja Valgevene kodanikelt kohalikel valimistel hääleõiguse äravõtmise küsimuses.

Teema on keeruline ja jääb kaugeks enamikule poliitikutele tavakodanikest rääkimata, mistõttu üritavadki kavalpead hetkeolukorrast poliitilist kasu lõigata. Miks mina võtsin nõuks asja selgitada, kuigi see on paras masohhistlik katsumus? Ma ei salli rahva ärakasutamist, mis selles küsimuses on minu arvates ka Eesti riigile ohtlik, või vähemalt peaks sellega tegeledes olema ettevaatlik.

Viimased aastad Eesti poliitikas on näidanud, et häälte mõttes pole just väga tõhus rääkida tõtt – müüb hoopis trummitagumine ja luiskamine mõne päevapoliitilise teema või atraktiivse illusiooni ümber. Kohe meenus igihaljaks muutunud ütlus «Lugege mu huultelt, maksud ei tõuse», mis kehtis küll seni, kuni hääled olid käes. Neil, kes räägivad asjadest ausalt, valimistel nii hästi ei lähe. Loodan siiski, et ükskord tõde tõuseb ja vale vaob – vaja on vaid rohkem aega. Iseendaks jäämises on oma võlu ja põhiseaduskomisjoni liikmena on mul ka kohustus teha selgitustööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles