Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

*Kui Paide linn ja Türi vald müüsid mõni aasta tagasi oma osaluse Väätsa Prügila ASis maha ning teenisid sellest vastavalt 1,7 ja 1,8 miljonit eurot, on sama rada minemas ka kolmas toonane ettevõtte aktsionär, Järva vald. Sellega lõpeb Järvamaa omavalitsuste ühine jäätme-ettevõtluse ajalugu, mis sai kuulsusrikka alguse veerand sajandit tagasi.

Praegu ligi viiendikku aktsiatest omav Järva vald loodab lisada müügiga oma eelarvesse veidi alla 900 000 euro, mis proportsionaalselt teeb ühe aktsia hinnaks sama palju, kui oli Paide linna ja Türi valla osaluse müügil. Ostja suhtes üllatust pole: aktsiad ostab ära firma praegune enamusaktsionär Ragn-Sellsi aktsiaselts.

*Viimastel aastatel on Järva vallas Jõgisoo külas ilmnenud veega tõsine probleem, mis on muutunud üha teravamaks. Seda kinnitas ka vee-ettevõtte Paide Vesi juhatuse liige Kuldar Kipper. «Oleme püüdnud vee-ettevõttena osutada Jõgisoo küla klientidele kvaliteetset teenust, kuid et tervikuna on veetaristu amortiseerunud, osutub see järjest keerulisemaks,» ütles ta.

Jõgisoo küla puurkaev on vananenud, mistõttu on veeanalüüsid näidanud suurenenud rauasisaldust ja sadet. «Lisaks on vesi olnud periooditi ebameeldiva lõhnaga ja pruunika värvusega,» märkis Kipper.

Olukorra parandamiseks võttis Järva vallavolikogu vastu otsuse, millega kohalik omavalitsus tagab omaosaluse selleks, et ühendada Jõgisoo küla vananenud puurkaevu asemel Ambla ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga. Toetust tööde tegemiseks küsib Paide Vesi Keskkonnainvesteeringute keskuselt.

*«Me oleme Mesimummid, meil on suur õueala – muidugi me tahame siin kanu pidada!» teatab rõõmsalt Väätsa lasteaia Mesi­mummide rühma kasvandik Hooandja platvormile postitatud video­klipis. Hooandja abiga loodavadki Mesimummid nüüd koguda raha, et lasteaia õuele kanamaja püstitada.

Nad on nõuks võtnud, et veidi enam kui kuu aja pärast seisab lastaia hoovis kanamaja, kus sulelised üürnikud elama ja toimetama hakkavad. «Pikalt on mul küpsenud soov lasteaiahoov veelgi põnevamaks muuta ja leiame, et väike kanamaja pakuks seda nii meie kui teiste rühmade, miks mitte tulevikus ka teiste lasteaedade lastele,» arutles projekti eestvedaja Kärt Sarapik.

Projekti sisu on tema selgitusel pakkuda lastele võimalust näha kanade eluringi. «Munast kanani ja kanast munani, saada teadmisi kodulindudest, võimalust ise nende eest hoolitseda,» täpsustas ta. «Projektiga oleme juba algust teinud ja lihavõtete eel panime lasteaias inkubaato­risse munad hauduma, et lapsed saaksid vaadata, kuidas tibud neist välja hauduvad.»

*Paide kohtu- ja riigimajas seab end juba paari kuu pärast sisse 14 ametkonda ligi 90 töötajaga. Peale selle on loodud kaugtöö tegemise võimalus neile riigiasutuste töötajatele, kelle põhitöökoht asub mujal piirkonnas.

Kuigi hoone on kunagise juurdeehitise tõttu suur ja sopiline, hakkab kohtu- ja riigimaja töötajate ühiskasutuses olema suurem osa nõustamis- ja puhkeruumidest. Nii leiab esimese korruse vasakust tiivast kõigile mõeldud riietumis- ja pesuruumi. Mõeldes  vormikandjatele, on seal ka pesumasinad ja pesukuivati.

Riigi tulevase esindushoone välisilme muutub vähe, kuid mõni oluline uuendus siiski tehakse. Hoone saab uue, esindusliku peaukse, mis loob ligipääsu ka ratastooliga inimestele, ja paigaldatakse lipumastid.

Ümber ehitatakse ka parkla, rajatakse jalgrattaparklad ja juhtteed vaegnägija­tele. Samuti korrastatakse haljastust, mis parandab hoone üldvälimust ja loob meeldivama keskkonna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles