Kliimarevolutsioon metsanduses: Maailma esimesed teaduspõhised Süsiniku Reservi Pargid luuakse Eestis

Järva Teataja
Copy
Metsa istutamine. Pilt on illustreeriv.
Metsa istutamine. Pilt on illustreeriv. Foto: Elmo Riig

Skovest Networki kuuluv Eesti jätkusuutlikkuse iduettevõte Green Deal on algatanud metsanduses revolutsiooni, luues uue metodoloogia süsiniku efektiivsemaks sidumiseks. See uuenduslik lähenemine võimaldab paremini ära kasutada metsade süsiniku sidumise potentsiaali, aidates sellega kaasa globaalsete kliimaeesmärkide saavutamisele ja ökosüsteemide tasakaalu parandamisele. Esimesed Süsiniku Reservi Pargid, kus nimetatud metodoloogiat kasutatakse rajatakse Kesk-Eestisse.

EL on seadnud eesmärgi vähendada 2030. aastaks kasvuhoonegaaside heitkoguseid 55% võrra ning istutada 3 miljardit puud. Innovatiivsed Pargid, mida Green Deal arendab, on loodud toetamaks seda eesmärk. Esimesed Süsiniku Pargid istutatakse juba sellel aastal (27.04), mil istutatakse üle 10 000 taime rohkem kui viiele hektarile.

Esimeses etapis rajatakse Süsiniku Reservi kolm parki. Maailma esimesed oma nimelised Süsiniku Pargid saavad omale Skovest Networki ettevõtted Eesti Metsameister ja Privatais Mezs Lätist. Kolmas rajatav park on ühispark, kuhu saab igaüks panustada, Parkide rajamine näitab sadade inimeste initsiatiivi globaalsete kliimaeesmärkide saavutamiseks.

Tauno Trink, Eesti Metsameistri tegevjuht, tõstab esile projektis osalemise tähtsust: "See ei ole ainult meie kohustus direktiivide järgi, vaid ka meie soov ja tahe panustada puhtamasse keskkonda. Samuti on see suur samm liikumaks meie eesmärgi suunas, olla aastaks 2030 süsinikuneutraalne. On suur rõõm ja au, et saame endale isikliku Süsiniku Reservi päris esimese Süsiniku Pargi ja teeme heas mõttes ajalugu. Kutsun üles ka kõiki teisi ettevõtteid sellist parki omama!"

Green Deali uuenduslik metodoloogia on loodud koostöös Maaülikooli, Tartu Ülikooli Geograafia osakonna juureökoloogia töörühma, Tallinna Ülikooli ja teiste teadlastega. Loodud metodoloogia ja pargid mitte ainult ei toeta keskkonna säilitamist, vaid loovad ka uusi võimalusi teadustööks, ühendades eri valdkondade spetsialiste ning ettevõtteid ühise eesmärgi nimel tegutsema.

Süsiniku Reservi avamisüritus 27.04 kell 13:00, Kriilevälja, Kriilevälja, Paide, 72752 Järva Maakond, Eesti

Sündmuse ajakava:

13:00 - Koguneme Esna jõe kaldal

13:15 - Avakõne ja lindi lõikamine -

13:30 - “Nurgapuu” istutamine koos Paide linnapeaga

13:45 - Ürituse ala tutvustus ning istutuspäeva avamine

14:00 - Puude istutamine ja üllatustegevuste nautimine

16:00 - Ürituse orienteeruv lõppemine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles