Verstoni talihoolde CO2 emissioon vähenes ligi viiendiku võrra

Järva Teataja
Copy
Verstoni uued keskkonnasäästlikumad hooldeautod.
Verstoni uued keskkonnasäästlikumad hooldeautod. Foto: Verston

Tänu nutikamale libedusetõrjele ja uutele hooldeautodele vähendas taristuettevõte Verston möödunud talihooajal korrashoiuteenuse CO2 emissiooni aasta varasemaga võrreldes ligi 19%.

Verstoni hooldemasinad läbisid tänavu talvel viie kuuga riigiteid lumest puhastades ja libedustõrjet tehes ligi 1,1 miljonit kilommetrit. Korras hoiti 38% riigile kuuluvatest maanteedest kuues hooldepiirkonnas kokku 6389 kilomeetril.

“Lumesajud ja külm vaheldusid sulailmadega, mis muutsid hooldetööd tänavu talvel väga keeruliseks. Näiteks Võrumaal ja Tartumaal sadas jäävihma kaks ööpäeva järjest. Lõuna-Eestis kleepus märg lumi puudele ja need murdusid raskuse all teedele,” kirjeldas muutlikke ilmaolusid Verstoni korrashoiu valdkonnajuht Tarmo Lood. Samas oli ettevõte sellisteks olukordadeks hästi valmistunud.

Läinud aastal investeeris Verston 8,3 miljonit eurot uude keskkonnasäästlikku tehnikasse, et vähendada teede hooldamisega tekkivat CO2 emissiooni ja pakkuda kvaliteetset lume- ja libedusetõrjet. Viimase kahe aastaga vahetati välja üle poole ettevõtte traktoripargist ja ligi 65% hooldeautodest. Kokku soetati 21 uut John Deere traktorit ja 46 kõige moodsamat Scania ja Volvo hooldeautot.

Kõik uued hooldeautod on varustatud Euro 6 saastenormide piirmääradele vastavate mootoritega, mille tahkete osakeste heitkogus on eelmise põlvkonna jõuallikatest ligi 67% ning lämmastikoksiidide heitkogus koguni 80% väiksem.

“Uus tehnika on ennast igati õigustanud. Tänu möödunud talve ilmaoludele, senisest oluliselt keskkonnasäästlikumale masinapargile, sõidukijuhtide kütust kokkuhoidvale sõidustiilile ja tööde paremale planeerimisele suutsime vähendada teede korrashoiuteenuse CO2 emissiooni eelmise talihooajaga võrreldes ligi 19%,“ tõdes Lood. Verston on seadnud endale eesmärgiks vähendada CO2 emissiooni igal aastal vähemalt 10% võrreldes 2022. baasaastaga.

Ühe keskkonnahoiu meetmena hakkas ettevõte kasutama libedustõrjeks mõeldud soola senisest targemalt ja säästlikumalt. „Kasutasime libeduse tõrjeks üksnes kvaliteetset naatriumkloriidi ja uusi tehnoloogilisi lahendusi. Need aitasid meil puistatava soola kogused optimaalsena hoida, tagades samal ajal liiklusohutuse kõrge taseme. Eesmärki toetasid ka selle aasta ilmaolud,“ ütles Lood.

Tema sõnul võimaldavad uued puisturid soola täpsemalt doseerida. Samuti on ilmaprognooside operatiivsem jälgimine muutnud libedusetõrje efektiivsemaks. Teede Tehnokeskuse poolt toodetava teeilmaprognoosi, teekaamerate piltide ja teeilmajaamade andmete operatiivne jälgimine aitab saata hooldeautod õigeks ajaks õigesse kohta.

Transpordiamet nimetas Verstoni tänavu parimaks teehoolde partneriks piirkondade arvestuses. Tunnustati Lääne-Harju piirkonnas tehtud tööd, kus on suur liikluskoormus ja palju suuri liiklussõlmi, mis vajavad pidevat hooldust.

Mais alustab Verston oma hallatavatel riigiteedel kevadiste korrastustöödega. See hõlmab kruusateede hööveldamist ja tolmutõrjet, teeäärte koristamist, tähispostide ja muude liikluskorraldusvahendite korrastamist, teeaukude parandamist, suuremate teede harjamist, sildade pesu ja teepeenarde remonti.

Verston hooldab Pärnumaa, Tartumaa, Lääne-Virumaa, Võrumaa, Lääne-Harju ja Saare maakonna riigimaanteid.

2010. aastal tegevust alustanud Verston on kasvanud Eesti üheks suuremaks tee-ehituse ja korrashoiu täisteenust pakkuvaks ettevõtteks, mis panustab valdkonna arengusse, kaasajastamisse ning efektiivsuse suurendamisse. Verston on seadnud ambitsioonika eesmärgi saada maailma kõige keskkonnasäästlikumaks taristuettevõtteks.

Ettevõte on koos partneritega ehitanud mitu riigile olulist objekti, näiteks Reidi tee Tallinnas, kommunismiohvrite memoriaali taristu, Saarde tuulepargi teedetaristu ning Tallinna ja Ämari lennujaama laiendused, asfalteerinud Tartu maantee Ardu-Võõbu ja Võõbu-Mäo neljarealised lõigud. Suurematest objektidest on praegu töös Sopi-Tootsi tuulepargi teedetaristu rajamine ja Pärnu-Uulu neljarealise teelõigu ehitus. Ettevõte annab tööd ligi 330 inimesele. Oma tegevusvaldkonnas on Verston esimene ehitusettevõte, kes liitus Rohetiigriga.

Tagasi üles