Pandimajja toodud hõbekandik osutus hinnaliseks museaaliks

Copy
Luutari pandimajja toodud hõbekandik osutus hinnaliseks museaaliks ja leidis koha Järvamaa muuseumi kogus. Teadusjuht Ründo Mültsi sõnul näeb seda Paide pangandusajalugu käsitleval näitusel.
Luutari pandimajja toodud hõbekandik osutus hinnaliseks museaaliks ja leidis koha Järvamaa muuseumi kogus. Teadusjuht Ründo Mültsi sõnul näeb seda Paide pangandusajalugu käsitleval näitusel. Foto: Dmitri Kotjuh

Pandimajade keti Luutar Viljandi esindusse toodi hiljuti päevinäinud hõbekandik, mille graveeringud viitavad seotusele Paide pangandusajalooga. Järvamaa muuseumi teadusjuht Ründo Mülts tutvus kandikuga ja kinnitas, et see on tõepoolest väärtuslik museaal, ja ostis selle muuseumi kogusse.

Luutari arendusjuht Rauno Emmar selgitas, et hõbekandiku pandimajja toonud inimene tõi selle müüki, sest ese seisis kasutuna ega omanud talle erilist väärtust. «Luutar maksab hõbeda eest maailmaturu hinda, mis on keskmiselt 50 senti grammi eest. Kandiku toonud inimene sai selle eest ligikaudu 350 eurot,» täpsustas ta.

Emmari sõnul on kandikul nõuetekohane proovimärgis, mis kinnitab, et tegu on ehtsa lauahõbeda, mitte ülehõbetatud või muust metallist täidet sisaldava esemega. «Kõik meile toodud väärismetallid kontrollime üle vastavate tinktuuridega, mis reageerides näitavad ära, kui puhta kulla või hõbedaga on tegu,» selgitas ta.

Tagasi üles