PILDID Naabermaakonna lapsed tulid Järvamaale puid istutama

Järva Teataja
Copy

Poolsada Kirivere kooli õpilast ja õpetajat kogunes reedel Järvamaal, et üheskoos panna kasvama tükike riigimetsa.

Tunni-pooleteise jooksul sai „jalad mulda“ üle 700 männi potitaime. RMK töötajate juhendamisel istutati toruga – kui tavaliselt tehakse seda üksi, siis käteharjutuseks askeldati toruga kahekesi. Üks istutaja kandis taimi ja pistis taime torusse, teine suskas toru maasse ja pistis selle abil taime mulda. Koos tambiti muld taime ümbert kinni. Siis kolm pikka sammu edasi ja järgmine taim mulda. Istutamise hõlbustamiseks ja taimede kindlamaks kasvama minekuks oli maapinda eelnevalt ketasadraga ka ette valmistatud.

„Miks istutame?“ küsis RMK kaasamisspetsialist, endine Viljandimaa metsaülem Elor Ilmet lastelt ja andis kohe ise ka vastuse: „Sest loodus paneb siia lepiku kasvama, aga tahame, et kasvaks niisugused puud, mille puidust saame mööblit, uksi, aknaid.“

Mõni laps oli varem metsa istutanud, rohkem oli neid, kes olid osa võtnud igasügisesest Tõrvaaugu metsapäevast Järvamaal Rassi külas, nii et metsateemad polnud lastele võõrad.

Seda, et Kirivere kooli lapsed Eesti puid ja nende seemneid tunnevad, said nad tõestada ka väikses nuputamismängus, mille RMK Kirde metsakasvatusjuht Ilmar Paal neile korraldas. Hoidmaks vanu teadmisi au sees, näitas Elor Ilmet ka vana aja tööriistu, mille abil metsa istutati. Näiteks kõblast meenutavat maakirvest, mida kasutati maapinna ettevalmistamiseks enne istutamist, ent selle abil pandi ka taimi maha.

Võrrelda sai ka valguse käes ja varjus kasvanud ühevanustest kuuskedest lõigatud kettaid – valguses kasvanud puu oli üle kümne korra varjus kasvanust jämedam.

Kirivere kooli loodusainete õpetaja Eda Miljand sai aga täiendada oma õppevahendite varu – metsamehed loovutasid hea meelega kuusekettad ja puude seemned talle, et neid saaks edaspidi tunnis kasutada. Ühe leiu aga pakkus raiesmik ise – nimelt tuli sealt välja kähriku kolju.

Istutuspäeva korraldamist kooli poolelt vedas eest õppejuht Gea Annuk. „Võtsime osa KIK-i rohetehnoloogia projektist ja meie kooli projekt kannab nime „Mets – meie sõber“, selgitas Annuk, miks kool istutama tulla soovis. Projekti toel on kool osa võtnud juba mitmest metsateemaga seotud üritusest, seekordne RMK istutuspäev on üks neist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles