Järva maleva üksused saavad suurõppusel lahingukarastuse

Kuido Saarpuu
Copy
Kirde maakaitseringkond osales õppusel Swift Response ka 2021 ja 2023. Tänavusel õppusel saavad karastuse Kaitseliidu Kirde maakaitseringkonna Järva maleva üksused.
Kirde maakaitseringkond osales õppusel Swift Response ka 2021 ja 2023. Tänavusel õppusel saavad karastuse Kaitseliidu Kirde maakaitseringkonna Järva maleva üksused. Foto: Indrek Jurtšenko/Kirde maakaitseringkond

Tänavu, 6.-11. mail toimub õppus Swift Response 24. Õppus Swift Response 24 on tihedalt seotud õppusega Defender Europe 2024, kus Eestis toimuvatel tegevustel osalevad kaitseväe- ja liitlasüksustega koos ka Kaitseliidu Kirde, Lääne ja Põhja maakaitseringkonnad.

Õppuse Swift Response 24 käigus treenivad liitlaste üksused koos Eesti kaitseväe ja Kaitseliiduga oma võimet siirdada riiki kiiresti mitmerahvuselisi õhudessantvägesid, et tõsta valmisolekut, luua õhudessantkoostöövõime liitlaste ja partneritega ning tagada vastuvõtva riigi toetus. Eestis toimuvatel operatsioonidel harjutatakse liitlasvägede ja varustuse kiiret siirmist ning üksuste lahinglaskmisi. Õppus on oma olemuselt kaitsev ning selle eesmärk on liitlaste ja Eesti üksuste valmisoleku säilitamine ja tõstmine.

Kirde maakaitseringkond osales õppusel Swift Response ka 2021 ja 2023. Tänavusel õppusel saavad karastuse Kaitseliidu Kirde maakaitseringkonna Järva maleva üksused.

„Kirde maakaitseringkonna üksuste roll on mitmekesine alates sellest, et tegutseme vastutegevuses. Maakaitseringkonna osalemine õppusel on väga oluline, kuna see annab üksustele ja staabile hea võimaluse harjutada koostööd liitlastega ning paneb proovile meie erinevad oskused ja teadmised“ ütles Kaitseliidu Kirde maakaitseringkonna, Viru ja Alutaguse maleva pealik kolonelleitnant Jaanus Ainsalu.

Peamiselt Järvamaal toimuva õppuse Swift Response 24 raames, lahendatakse koostöös liitlasüksustega erinevaid kaitse- ja rünnakuülesandeid. „Õppus on Järva maleva üksuste jaoks hea võimalus harjutada ja seniõpitud teadmisi kinnitada,“ ütles Järva maleva pealik kolonelleitnant Kuido Pettai. „Meie üksuste koostöö ja kokkukuuluvuse mõttes on sellised õppused olulise väärtusega, kuna pikemalt väljas olemine, koostöö liitlastega ja pidevalt muutuv taktikaline olukord, sunnib võitlejaid rutiinist välja murdma. Tihti tekivad just sellistel pikematel koostööõppustel praktikad, mida hiljem väljaõppsesse integreerida.“

Õppus Swift Response on iga-aastane USA Euroopa ja Aafrika maavägede rahvusvaheline õppus, mis toimub Baltikumis, Balkanil ja Püreneede piirkonnas. Õppuse eesmärk on liitlaste õhudessantvägede koostalitlusvõime harjutamine selleks, et olla vastavalt vajadusele valmis kiiresti ja tõhusalt reageerima erinevatele kriiside lahendamisele mitmerahvuselises meeskonnas.

Eestis toimuvatesse tegevustesse on tänavu kaasatud erinevad kaitseväe üksused, Kaitseliidu Kirde-, Põhja- ja Lääne maakaitseringkonnad ning liitlasüksused Suurbritanniast, Ameerika Ühendriikidest ja Lätist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles