FOTOD Järvamaal pandi mulda erilist eesmärki kandvad puud

Maarit Nõmm
, Järva Teataja reporter
Copy

Aprilli viimasel laupäeval olid Paide linnas Kriilevälja küla taga omapärased istutus­talgud. Iseenesest polnud puude istutamises midagi erilist. Kasvama on pandud kase- ja kuuseistikud, nagu metsalankidel on aastakümneid varemgi tehtud. Ent sellel tulevasel metsal on vastutusrikas ülesanne olla Eesti esimene nii-öelda süsiniku reserv, mis eestvedajate sõnul on sellisel kujul ainulaadne kogu maailmas.

Süsiniku Reserv on Eesti iduettevõtte Green Deal algatatud loodusprojekt, millega kaasata kogukondi ja ettevõtteid kestlikkuse teemal vastutust võtma. Projekti eesmärk on istutada miljon puud ja luua esimene süsiniku parkidest koosnev reservala.

Kooliajast teame, et puu vajab kasvamiseks süsinikku, mida ta hangib õhus olevast süsi­happegaasist, mille tagajärjel eraldub meile vajalik hapnik. Samuti teame, et tänapäeva maailma tööstus ja metsade raiumine on tekitanud olukorra, kus süsihappegaasi tekib atmosfääri juurde rohkem, kui metsad seda ära tarvitada suudavad. See omakorda on viinud levinuima teooria järgi ohtliku kliimasoojenemiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles