Järvalased noppisid orienteerumise sprindiradadelt medaleid

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
N14 vanuseklassis võitis elu esimese orienteerumise meistrivõistluste medali Annaliisa Aren, kes tegi pronksi väärilise sprindi.
N14 vanuseklassis võitis elu esimese orienteerumise meistrivõistluste medali Annaliisa Aren, kes tegi pronksi väärilise sprindi. Foto: OK JOKA

Tänavused Eesti meistrid orienteerumise sprindi distantsidel selgitati Haapsalu vanalinna ja linnuse põneval linnamaastikul ning finišeeriti lossiõuel legendaarse Valge Daami pilgu all. Rajameister oli põnevate radade planeerimiseks osavasti ära kasutanud vanalinna ebaregulaarse tänavavõrgu, avatud hoovid, kangialused ja läbipääsud ning lisanud tehnilist vürtsi mitmete teetõketega.

Kokku oli võistlemas erinevates vanuseklassides üle viiesaja orienteeruja. Järvamaa orienteerumisklubist Joka stardis koguni üle kolmekümne võistleja.

Joka esindaja Paul Poopuu ütles, et sprindi individuaalvõistluses oli eliitklassis stardis 41 meest ja 27 naist. Naiste klassis ei olnud seekord stardis tiitlikaitsjat ja Eesti viimaste aastate parimat naisorienteerujate Evely Kaasikut, mistõttu meistritiitli ihkajate ring laienes tunduvalt.

Võidu noppis Hannula-Katrin Pandis orienteerumisklubist Ilves, kes läbis 2,06 kilomeetrit ja 22 kontrollpunktiga raja ajaga 15.17. Järvakatest oli medaliheitluses Sigrid Ruul, kes tegi hea stabiilse jooksu, ent paar ebaõnnestunud etappi raja teises pooles langetasid ta lõpuks kaheksandaks.

Meeste eliitklass ja meesjuuniorid võistlesid ühisel 2,42 kilomeetrisel ja 25 kontrollpunktiga rajal. Kindla võidu saavutas Kenny Kivikas klubist OK Ilves ajaga 14.08. Joka klubi meestest oli parim Raiko Marrandi, kes saavutas 18. koha. Juunioride arvestuses lõpetas Marten Pressmann kaheksandana.

Noorte vanuseklassides olid silmapaistvalt edukad Järvamaa tüdrukud. Neidude N16 klassis oli 22 konkurendi ees kiireim Anna Mia Atonen Joka klubist, millele lisaks võitis klubikaaslane Anett Liisa Parts pronksmedali.

Tüdrukute N14 vanuseklassis võitis oma esimese Eesti meistrivõistluste medali Annaliisa Aren, kes lõpetas raja kolmanda ajaga. Veel jõudsid Joka noortest esikümnesse noormeeste M18 vanuseklassis Kerto Kaasiku (6. koht) ja Kristjan Maiste (8. koht), M16 klassis Oliver Viitmaa ja neidud N18 klassis Hanna Arulepp (mõlemad 10. koht).

Veteranide vanuseklassides jõudsid kuldmedali võiduni Mehis Muru meeste M35 ja Siiri Poopuu naiste N65 vanuseklasiss ning pronksi võitis Tiit Tähnas meeste M40 vanuseklassis. Hea jooksu tegid ka Raul Laas M65 vanuseklassis (4. koht), Helle Hallik N40 klassis (5. koht), Matti Betlem M60 ja Rita Ojala N55 klassis (8. kohad) ning Kaarel Kallas M40 klassis (9.koht).

Päev hiljem kogunesid klubid jooksma sprindi teatevõistlust. Eliitklassis läks Joka klubi tiitlit kaitsma, ent võitu ihkavaid konkurente jagus mitmeid. Võistlust dikteeris algusest lõpuni Tartu OK Ilvese võistkond, kes võitis kindla eduga kulla. Järgnes Värska OK Peko. Tulise pronksheitluse pidasid Põlva OK Kobras ja OK Joka, kes alustasid viimast vahetust praktiliselt koos. "Ankrunaiste Annika Rihma ja Sigrid Ruuli vahelise duelli suutis enda kasuks kallutada Eesti koondise üks teatevõistluste tugitala Annika Rihma, kes edestas meie seekordset esinumbrit lõpuks paarikümne sekundiga," lausus Paul Poopuu.

Nii tuli Järvamaa klubil leppida neljanda kohaga. Lisaks Sigrid Ruulile jooksid Joka võistkonnas Anna Mia Atonen, Raiko Marrandi ja Mehis Muru.

Meedalivõiduta klubi siiski ei jäänud, sest 65+ vanuseklassi võistkond koosseisus Anu Pallon, Raul Laas, Kalev Ruberg ja Siiri Poopuu püsis kogu võistluse esikoha konkurentsis ja lõpujoon ületatigi võitjatena.

Noorte konkurentsis saavutas MN16 vanuseklassis Joka võistkond Ebe Hallik, Christofer Valang, Hardi Arulepp ja Annaliisa Aren kuuenda koha ning MN18 klassis lõpetas Joka III võistkond Laura Tilga, Kennet Keerberg, Henri Perillus ja Laura Juhanson kaheksanda kohaga. Veteranide MN35-40 vanuseklassis saavutas Joka võistkond Karin Pai, Tiit Tähnas, Johannes Ehala ja Helle Hallik neljanda koha.

Orienteerumisaasta jätkub nüüd Järvamaal ülemaailmse orienteerumispäevaga, mis toimub 21. mail Türi kesklinna parkides.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles