Paide tüdruk pürgib estronaudiks

Järva Teataja
Copy
Kerge ei peagi olema! Kosmosekonkursi kolmandas voorus pidid juba tarkusi näidanud koolinoored proovile panema ka oma füüsilised võimed, mille hulka kuulusid ka kätekõverdused.
Kerge ei peagi olema! Kosmosekonkursi kolmandas voorus pidid juba tarkusi näidanud koolinoored proovile panema ka oma füüsilised võimed, mille hulka kuulusid ka kätekõverdused. Foto: Kaarel Tigas

Teaduskeskus AHHAA saadab augustis Estronaudi konkursiga kümme kooliõpilast Prantsusmaal korraldatavale paraboollennule. Sada kõige taibukamat Estronaudi kandidaati võtsid ülemöödunud laupäeval mõõtu sisekaitseakadeemia füüsilistes võistlustes.

Kosmosekonkursi kolmandas voorus pidid juba oma tarkust näidanud koolinoored ette näitama oma füüsilisi võimeid. Kolmas etapp oli üles ehitatud sisekaitseakadeemia sisseastumiskatsetele: lapsed jooksid, tegid kätekõverdusi, koordinatsiooniharjutusi ja istusid ka lennusimulaatorit meenutavasse güroskoopi. Sellel tiirleval-pöörleval seadel tuli vastu pidada 40 sekundit. Noored estronudiks pürgijad pidasid kõige keerulisemaks alaks jooksu, joosta tuli 12 minutit.

«Kuigi Estronaudi kandidaadid veel päris kosmosesse ei lenda, läheb neil paraboollennul vaja samasuguseid võimekusi, mis tõelisel astronaudil,» selgitas AHHAA teaduskeskuse juhatuse esimees Andres Juur. «Kui teine etapp näitas meile laste taibukust, siis kolmandas voorus pidid kandidaadid näitama, et nende füüsiline vorm võimaldab ka keerulises keskkonnas hakkama saada.»

Tagasi üles