Järvamaa orienteerujad võitsid naabrite juures medaleid

Copy
Evely Kaasiku.
Evely Kaasiku. Foto: Sixten Sild

Maikuus selgusid orienteerumismeistrid sprindidistantsidel Soomes ja Balti riikide meistrivõistlustel Leedus. Mõlematel võistlustel olid Järvamaa orienteerumisklubi Joka orienteerujad edukad ja teenisid medaleid.

Soome meistrivõistlused sprindialadel algasid väljalangemissprindiga, mis oma võistlusformaadilt meenutas suusasprinti.

Joka esindaja Paul Poopuu selgitas, et algatuseks joostakse eeljooksud, millest 36 kiiremat pääsevad veerandfinaali, seal joostakse kuue liikmelistes gruppides, kust igast kaks kiiremat saavad edasi. "Poolfinaalis, kus on 18 sportlast, jätkub võistlus samamoodi ja lõpuks toimub finaal kuue sportlase vahel," täpsustas ta.

Poopuu märkis, et tegemist on väga tugevat kehalist pingutust ja head kiiruslikku vastupidavust nõudva alaga, sest päeva jooksul tuleb sisuliselt neli korda läbida maksimaalses tempos 10-12minutiline sprindirada.

Eliitklassis alustas võistlust 69 naist ja Evely Kaasiku jooksis kindlalt ja kiirelt pääsedes probleemideta finaaljooksu. Finaaljooksus heitlesid medalitele Tereza Janosikova, Venla Harju ja Evely Kaasiku. Võitja selgus alles lõpuheitluses.

Poopuu ütles, et väikesed taktikalised vead raja lõpus jätsid Järvamaa parima orienteeruja selles heitluses kolme sekundilise kaotusega kolmandaks. Võrdse lõpuajaga olid kaks konkurenti seekord nobedamad.

Järgmise päeva sprindi tavavõistluses ei olnud Kaasiku füüsis veel katsumusest täielikult taastunud. Lisaks tuli sisse väiksemaid teevaliku vigu ning tulemuseks jäi 12. koht 123 osaleja seas.

Meistrivõistluste viimase sprindialana võisteldi sprinditeates. Võistkonnas oli üks mees ja naine, kes läbisid vaheldumisi kahel korral raja. Evely Kaasiku oli taas hoos ja suutis oma Soome klubi võistkonna finišisse tuua teisena. Võitja võistkond oli 5 sekundit kiirem.

Samal ajal võistlesid kolm Joka sportlast Leedus Baltimaade meistrivõistlustel. Naiste eliitklassis läks rajale 39 sportlast. Võitjaks tuli Leedu talent Judita Traubaite, kes kuulub Leedu koondisesse ka laskesuusatamises ning võitis talvel Haanjas orienteerumissuusatamise MK etapi.

Eestlastest parimana saavutas Margret Zimmermann 7. koha. Joka naisorienteeruja Sigrid Ruul lõpetas kümnenda kohaga.

Neidude W16 vanuseklassis läks võit samuti Leetu, kiireim oli Gabija Stankeviciute. Joka neiud olid Eesti parimad, Anna Mia Atonen lõpetas seitsmendana ja Anett Liisa Parts üheksandana.

Järgmisel päeval joostud teatejooksudes võitis Sigrid Ruul Eesti-1 naiskonna koosseisus pronksmedali. Esimeseks tuli Leedu-1 naiskond.

Neidude W16 vanuseklassi teatejooksus tegi väga hea jooksu Anett Liisa Parts, kes suutis eelmise päeva eksimustest teha õiged järeldused ja jooksis seekord kindlalt ning kiirelt. Ta saavutas teise etapiaja ja tõi Eesti-1 võistkonna finišisse kolmandana.

Koondiste hooaeg jätkub maikuu lõpus MK etappidega Šveitsis ja Itaalias. Kohalikud orienteerumismeistrid selguvad lühirajal 2. juunil Kõrvemaal ja Järva mängude parimad selgitatakse 4. juunil Paides.

Tagasi üles