Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Paide muusika- ja teatrimaja direktor Jaanus Kukk andis eelmisel neljapäeval Paide linnavolikogule ülevaate kultuuriasutuse tegevusest ja tulevikuplaanidest. Volinikelt tuli küsimus, kas vastab tõele, et Jaanus Kukk plaanib teatri sulgeda, ja kui kestlik teater praegusel kujul on. Kukk vastas, et teatri sulgemine pole tema otsustada. «Mure on selles, kas linn, kogukond ja elanikud näevad seda, et Paides võiks olla teater ja kes selle kinni maksab. Sellisel kujul teater jätkata ei saa,» selgitas ta.

* Kuigi statistika järgi on Järvamaa politseijuhtumite poolest üks Eesti turvalisimaid maakondi – näiteks lähisuhtevägivalla juhtumeid registreeritakse kordi vähem kui Ida-Virumaal –, juhtub kinniste koduuste taga siingi palju koletut. Justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika nõunik Anna-Liisa Uisk ütles, et eelmisel aastal registreeritud perevägivallakuritegude poolest on Järvamaa koos Saaremaaga nii-öelda nimekirja lõpus. Kui 2021. aastal registreeriti Järvamaal 10 000 elaniku kohta 23 perevägivallakuritegu ja 2022. aastal 15, siis möödunud aastal kahanes see kaheksa kuriteoni 10 000 elaniku kohta. Ida-Virumaal registreeriti 10 000 elaniku kohta 47 sellist kuritegu.

* Poolteist nädalat tagasi märkasid Järva-Jaani elanikud piirkonnas võõrast koera. Õnnetu ilmega musta värvi koer ilmutas end veel ka Kuusnas, Pähus ja Koerus. Õnnetu ilme ja oranžid traksid, mis olid koeral seljas, jätsid möödujate hinge küsimuse: «Vaeseke, kust sa tuled ja kuhu sa lähed?» On vaid õnnelik juhus, et koer sattus Järva-Jaani ekslema, sest juba päev pärast tema esmailmumist alevisse alustas armastatud jõuluvanaks Preedikuks kehastuv Priit Seire musta koera otsinguid. Peale Seire olid viis järjestikust päeva koera otsimas paljud vabatahtlikud. «Otsisin teda autoga siit ja sealt. Kui mulle helistati, sõitsin kiiresti kohale, kuid ta oli nii väle ja selleks ajaks, kui mina jõudsin, oli ta juba järgmises kohas. Ega ta end kätte andnud,» selgitas­ Seire.

* Neljapäeval avati Türil Vabriku pargis eriline puunotist pink, mis on pühendatud elukestvale õppele ning väärikate ülikooli Türi programmi kümne tegevusaasta täitumisele. Pink on omaette vaatamisväärsus. Sellele nikerdatud puuskulptuurid väljendavad põlvkondadevahelist sidet, kus noorel ja vanal on teineteiselt palju õppida.

* 9. mail tähistasime Euroopa päeva. Mitmel pool Eestis oli teemakohaseid ettevõtmisi: kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm kuulutati aasta eurooplaseks ning õhtul Tallinnas Vabaduse väljakul olnud kontserdil kuulutas Tommy Cash, et järgmise aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel esindab Eestit arvatavasti tema. Paljud järvalased ilmselt ei teadnud, et samal päeval väisas Järvamaad Euroopa Liidu üks kõrgeimaid ametnikke. Maive Rute nimi ei pruugigi paljudele midagi öelda, samuti ei tea enamik lehelugejaid sedagi, mis ametit ta üldse peab. Eks nad seal Euroopa südames ole ühed tavalised hallid ametnikud kõik, arvatakse. Maive Rute on Euroopa päeval Järvamaal, täpsemalt Paides käimas koos abikaasa Jüriga. Nad istuvad linnapea juures ja arutavad linna tulevikku silmas pidades võimalikke arenguid. Sedagi, kuidas Paide külje all asuvast Roosna-Allikust kujuneks koht, kuhu lähiajal rohkem näiteks loodusturismi austajad meelitada. Roosna-Alliku on Rutedele südamelähedane ja olnud muutusterohke elu keskel see püsiv kodukoht, kuhu nad ikka tagasi tulevad.

Märksõnad

Tagasi üles