Bussireis viib aiailu imetlema

Copy
Õied Paide kaunist koduaiast.
Õied Paide kaunist koduaiast. Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Juba sel pühapäeval korraldab Järvamaa muuseumi sõprade selts bussiretke tutvumaks aiakultuuriga Paide linnas ja Järvamaal. Külastame eriilmelisi koduaedu ja saame osa seal peituvast aiailust.

Järvamaa muuseumi teadusjuht Ründo Mülts ütles, et ettevõtmine toimub Prantsusmaa kultuuriministeeriumi poolt algatatud aiafestivali  „Euroopa avatud aiad“ raames. "Aiafestival juhib tähelepanu aiaomanike tööle, nende muredele ja rõõmudele ning muinsuskaitseringkondade püüdlustele meie „rohelist pärandit“ asjatundlikult hooldada, restaureerida, vanu aedu taastada," selgitas ta.

Mullu oli avalikkusele üle Euroopa avatud üle 2200 aia ja pargi, neist 400 esimest korda.

2024. aasta aiafestival viib Mültsi sõnul tagasi alguse juurde – aiad ja pargid pakuvad rikkalikke elamusi kõikidele meeltele. "Kõige enam oleme harjunud aias olles tundma silmarõõmu. Aiailu paneb meid huvi tundma erinevate taimede ja koosluste üle, aednike hool ja oskused paistavad silma kaunites aiakujundustes. Samas ei jää ju iialgi tagaplaanile ka kuulmine. Lisaks linnulaulule ja konnade krooksumisele sahisevad aias puulehed, sumisevad putukad ja mutukad. Iga aia juures on oluline ka, kuidas lõhnavad lilled ja õied, aromaatsed maitsetaimed, niiske muld pärast sooja vihma ... Aias ringi käies puudutame sametisi roosi õielehti, toetame vastu krobelist puutüve. Just teraapilised aiad peavad au sees erinevaid tekstuure ja taimi, mille katsumine hinge vajalikku rahu toob," arutles ta.

Ka maitsemeeltele on aias lõputud võimalused, alates kevadel esimeste hulgas ärkavate rabarberite hapust maitsest magustae õunte ja kibedavõitu redisteni. Kõik meie meeled ergastuvad aedades, toovad meelde mälestusi ja innustavad unistama.

2. juuni bussiretk algab kell 11. ning väljasõit on Paide muusika-ja teatrimaja parklast. Lisainfot jagab ning paneb koha bussis kinni Ründo Mülts. Temaga saab ühendust telefonil 56682165.

Tagasi üles