Peaaegu pooltel lapsi vedavatel bussidel esineb puudusi

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Koolibuss.
Koolibuss. Foto: Urmas Luik

Õppeaasta kaks viimast nädalat enne koolivaheaega on ekskursioonide tippaeg. Transpordiamet on seetõttu võtnud fookusesse just laste juhuvedusid teostavate sõidukite kontrolli. Tulemused näitavad, et peaaegu pooltel lapsi vedavatel sõidukitel on probleeme.

Suvisele koolivaheajale eelneval perioodil tellivad paljud haridusasutused õppereisideks ja ekskursioonideks bussitransporti. Tellides on vajalik jälgida sellistele vedudele kehtestatud nõudeid, mille eesmärgiks on viia õnnetuste risk nulli lähedale - iga nõue, mida ei ole täidetud, tõstab seda riski.

„Keegi ei taha olla olukorras, kus saabub kohale buss, millel pole liikluskindlustust, lasterühma märke või bussijuhil puudub üldse õigus roolis istuda,“ selgitas Transpordiameti veonduse järelevalve osakonna juhtaja Karl Tiitson. „Sellel aastal oleme juba kontrollinud 247 laste juhuvedusid või õpilasliine teenindavat sõidukit, kus 108 korral tuvastasime rikkumisi.“

Praegune vaheajaeelne tihedam kontroll on kavandatud eelmise õppeaasta lõpus toimunud kontrollide põhjal, kus 34-st kontrollitud sõidukist ei esinenud rikkumisi ainult kümnel juhul.

„Kahjuks on üldine suhtumine, et „mis see ikka juhtuda saab 40 kilomeetrit sinna ja tagasi“. Mina lapsevanemana ja järelevalve ametnikuna ei taha sellega nõustuda. Lapsed on meie suurim vara ja meie kohustus on tagada nende ohutus liikluses,“ rõhutas Tiitson.

Transpordiamet paneb nii teenuse pakkujatele kui tellijatele südamele, et enne vedu peab kontrollima, et kõik tingimused veo alustamiseks ja liikluses osalemiseks on täidetud.

TEAVE

Lihtsamad asjad mida järgida:

• sõidukil peavad olema lasterühma märgid nii ees kui taga;

• rehvid ei tohi olla kulunud ja samal teljel eri mustriga;

• bussi aknad on terved ja uksed sulguvad;

• armatuurlaual ei põle rikkele viitavaid märgutulesid;

• turvavööd on töökorras;

• kontrolli sõiduki registreerimisnumbrit Transpordiameti sõiduki taustakontrolli lehelt, et näha, kas see omab liikluskindlustust ja ülevaatust;

• enne sõidu alustamist tuleb veenduda, et bussijuht on kaine ja tal ei esine üleväsimuse tunnuseid;

• hea on leppida bussijuhi ja lastega kokku bussis käitumise reeglid.

Tagasi üles